Ifølge en ny afstemning blandt Boligsidens brugere har 7 ud af 10 boligejere været udfordret i renoveringsprojekter. Årsagerne er, at håndværkerne har travlt, og at der er mangel på byggematerialer.
Der er godt gang i byggeprojekterne rundt omkring i Danmark. Mange bygger nye huse, og mindst lige så mange har brugt coronatiden på at renovere deres eksisterende bolig.
Eller det vil sige, at der nok fortsat er nogen, der gerne ville have været færdig med deres byggerier, men som måske ikke engang er kommet i gang endnu. For håndværkerne har travlt, og der er mangel på byggematerialer som for eksempel konstruktionstræ, stål og flamingo.
Ifølge en ny afstemning blandt mere end 1.000 brugere på Boligsiden er 72 procent af alle renoveringsprojekter udfordret af håndværkertravlhed og materialemangel.
”Der er mange danskere, der har oplevet, at deres byggeprojekter er blevet forsinkede, eller ikke er kommet i gang til tiden, fordi håndværkerne er beskæftiget med andre projekter. Samtidig har materialemanglen den effekt, at nogle projekter er blevet dyrere end budgetteret, mens andre er blevet nedskaleret,” siger Birgit Daetz og fortsætter:
”Det betyder, at der også den kommende tid er arbejde nok til håndværkerne. Nogle boligejere venter på håndværkere eller materialer, mens andre måske først lige har planlagt deres renoveringsprojekt. For selv om der bliver solgt færre boliger nu end tidligere på året, er aktiviteten på markedet fortsat høj. Det betyder, at der er mange, der også de kommende måneder skal i gang med at renovere og bygge om.”
Manglen på håndværkere er stor
Boligsidens undersøgelse viser, at 43 procent af dem, der har renoveret bolig, har haft svært ved at finde håndværkere. 18 procent har måttet sætte budgettet op, 6 procent har nedskaleret projektet, mens 5 procent har brugt andre materialer end planlagt. Det giver i alt 72 procent, der har oplevet problemer med deres renoveringsprojekter.
Det er da heller ikke mærkeligt, at boligejerne har haft svært ved at få hul igennem til håndværkerne. Ifølge tal fra Danmarks Statistik tog beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren i første kvartal af 2021 det største hop op ad i 14 år. Og i maj nåede beskæftigelsen i branchen et antal, der ikke er set højere i perioden 2008-2021.
”Situationen er en afledt effekt af det, vi har berettet om mange gange det sidste års tid: At der trods corona er solgt mange boliger. For de enkelte boligejere er det selvfølgelig ærgerligt, at de ikke kan komme i gang med deres renoveringsprojekter. Men for dansk økonomi er det godt, at danskerne er villige til at forbruge. Det gavner i sidste ende også boligejerne,” siger Birgit Daetz.
Sådan gjorde vi:
Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere fra 26. juni til 15. juli 2021. I alt 1.030 deltagere har svaret på spørgsmålet:
[infogram id=”c85c5190-4358-4ec6-852e-cbae3061e18e” prefix=”dyO” format=”interactive” title=”Hvis du har renoveret din bolig, har travlheden i byggebranchen og de stigende priser på materialer haft en betydning?”]