5 procent-reglen får os til at ændre kurs på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Fra november skulle boligkøbere betale fem procent af boligens værdi kontant. Det har fået 14 procent at boligkøberne til at se efter billigere boliger for at have råd til udbetalingen, viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Fra november 2015 var det slut med at få finansieret hele boligens værdi, og boligkøberne måtte til lommerne og lægge fem procent af boligens værdi i udbetaling. I efteråret blev ændringen ikke spået at få den store betydning for boligkøbernes valg på boligmarkedet, men i dag, knap fire måneder senere, viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk, at ændringen har fået boligkøberne til at ændre kurs.

I undersøgelsen svarer 14 procent, at de nu ser efter billigere boliger, som en konsekvens af at de skal kunne lægge fem procent af udbetalingen kontant. 17 procent løser problemet ved at spare op til udbetalingen, mens 29 procent ikke bliver berørt, da de kan bruge friværdien fra den bolig, de bor i nu. Derudover har 38 procent allerede den opsparing, der skal til.

”Det er ikke helt uden betydning, når 14 procent må gå en prisklasse ned, når de skal købe bolig. Det bliver spændende at se, om vi fremover kommer til at kunne se en øget efterspørgsel efter billige boliger”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Alternativerne spirer

Ud fra kommentarerne til undersøgelsen ses det klart, at flere overvejer, hvordan de kan håndtere den udbetaling, som bankerne ikke længere vil finansiere. Her nævner nogle, at de vil skifte bank for netop at finde en, der er villig til at finde en løsning. Nogle planlægger at låne penge hos et finansieringsselskab, andre hos familiemedlemmer.

Og så er der dem, der helt må lægge drømmen om ny bolig på hylden. Flere svarer i undersøgelsen, at de må opgive boligkøbet på grund af den nye regel eller i bedste fald udskyde det.

”Heldigvis lader det til at være et fåtal, der ikke kan finde en løsning på at få finansieret de fem procent. Men uanset hvor få der er, er det et personligt tilbageslag for den enkelte, når drømmen om en ny bolig ikke længere kan realiseres”, siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 9. – 15. februar 2016 spørgsmålet: ”Hvilken betydning har det for dit valg af bolig, at du skal kunne lægge 5 pct. af boligens værdi som udbetaling?” 1.192 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om