Hjælp klimaet i varmen: Sådan lukker du huset ned inden ferien

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 17. maj 2022

Slip for at spilde energi på en bolig i tomgang, mens du er på ferie. Her er den korte guide til at spare energiudgifter og CO2 ved at lukke boligen ned, før du tager af sted.

Vi kender alle følelsen. Hoveddøren er smækket, og vi har netop sat os ind i bilen mod Tyskland eller taxien til lufthavnen. Har vi husket det hele?

  • Er passet pakket?
  • Fik vi fodret katten?
  • Og hvad med hoveddøren: Smækkede den nu på den rigtige måde?

Men der er en række andre praktiske gøremål, som det er værd at få styr på, før man sætter kursen mod sommerlandet.

Her følger en kort guide til de vigtigste punkter på huskesedlen, som sikrer klimaet såvel som pengepungen en god sommer.

Tøm og sluk køleskabet

Der er ingen grund til at efterlade et køleskab bugnende med friske madvarer, når du rejser tre uger til Sydfrankrig.

  • Du bruger en masse energi på at holde madvarerne kolde i den danske sommervarme.
  • Du kan være sikker på, at mange af madvarerne er fordærvede, når du kommer hjem igen.

Det kan altså godt betale sig at tømme og slukke køleskabet.

Og nu vi er i gang, får du lige en række gode råd til, hvordan du bruger dine hvidevarer rigtigt.

  • Hold 3-5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren: Den anbefalede temperatur i køleskabet er 3-5 °C og i fryseren -18 °C. Hvis du hæver temperaturen, forkorter du holdbarheden af dine madvarer. Hvis du sænker den, bruger du unødigt meget strøm. For hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 %. For hver grad, temperaturen er under 5 °C i køleskabet, stiger elforbruget med ca. 5 %.
  • Placer køligt: Du kan spare ca. 10 % af elforbruget, hvis du stiller fryseren i et rum, hvor der er 16 °C frem for et rum med 20 °C. Det kan f.eks. være en kølig kælder. Vær opmærksom på, at ikke alle køleskabe og frysere fungerer under 18 °C – spørg forhandleren, inden du køber.
  • Giv plads til ventilation: Køleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor, hvad producenten anbefaler, inden du køber.
  • Hold døren lukket: Hold køleskab og fryser åbne i kortest mulig tid.
  • Optø i køleskabet: Optø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.
  • Støv af: Sørg så vidt muligt for, at der ikke er for meget støv på kondensatoren på bagsiden af køleskab og fryser. Hvis der er det, kan kondensatoren ikke komme af med varmen. Så stiger kondensatorens temperatur, og det gør køleskabet/fryseren mindre effektivt. Kummefrysere skal kunne afgive varme hele vejen rundt og bør derfor ikke indbygges.
  • Tjek tætningslisten: Skift tætningslisten, når den bliver slidt. Hvis den ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.
  • Køl varme madvarer af: Lad madvarer køle lidt af, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren.

Få flere tips til energivenlig brug af køleskab og fryser på SparEnergi.dk.

Sluk lyset

Selvfølgelig skal du slukke lyset, når du rejser på ferie. Men også i hverdagen er det en god ide at slukke lyset efter sig. Heldigvis findes der en række teknologiske hjælpemidler, som gør dén opgave lettere.

Bevægelsessensorer, skumringsrelæer og tænd-sluk-ure tænder og slukker lyset ved bevægelse, når det bliver mørkt eller på udvalgte tidspunkter.

Eksempelvis kan du spare op til 40 procent af elforbruget ved at installere lysstyring på din udendørsbelysning. Besparelsen afhænger af, hvor meget dit lys er tændt.

  • Hvis du har 6 stk. 8 W-pærer tændt i hele den mørke tid kan du spare knap 250 kr. om året ved at installere bevægelsessensorer og skumringsanlæg eller anden lysstyring.

Intelligente pærer

Med intelligente pærer kan du styre lyset enten samlet eller enkeltvis med en fjernbetjening eller din smartphone.

  • Styring efter scenarier: Tilpas belysningen efter dine behov ved at oprette scenarier. Du kan f.eks. få lyset til at tænde langsomt, når du skal op om morgenen. Nogle intelligente pærer kan også kombineres med bevægelsessensorer.
  • Styring via GPS: Baseret på GPS-oplysninger om din lokalitet kan du f.eks. få lyset til at slukke automatisk, når du forlader hjemmet.

Styring af udendørsbelysning

Lysstyring af udendørsbelysning kan også mindske risikoen for indbrud og hærværk. Kombiner lysstyring som f.eks. bevægelsessensorer og skumringsrelæ med energieffektive pærer.

Læs mere om intelligent styring af udendørsbelysning.

Sluk på kontakten for alle apparater

Det er spild af energi at have hjemmets elektronik stående standby, mens du dypper fødderne i poolen. Men også til dagligt kan det betale sig at undgå det dyre standbyforbrug.

Undgå standby

Standbyforbrug er det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Slip af med standbyforbruget ved at bruge en elspareskinne eller et tænd-sluk-ur. Du kan også bare slukke manuelt eller med en fjernbetjent stikkontakt.

Især ældre apparater kan have et højt standbyforbrug. F.eks. kan et ældre tv bruge 10-12 watt i standby. Det koster cirka 160 kroner om året på elregningen.

Få flere tips til at undgå at spilde penge og energi på standbyforbrug på SparEnergi.dk.

Luk varmeanlægget

Det er ikke nok at skrue ned for radiatorerne, hvis du for alvor vil barbere varmeregning og CO2-udledning i sommermånederne.

Du kan spare op til 5 procent af din årlige varmeregning ved at sommerlukke varmeanlægget, hvilket svarer til 650-1.100 kroner i et standardhus på 140 kvadratmeter afhængigt af din opvarmning.

Det tager kun 5 minutter at sende varmeanlægget på sommerferie, så det er en rigtig god timeløn.

Her får du hjælp til at sommerlukke varmeanlægget.