Hvis du købte en lille studielejlighed i en af universitetsbyerne for fem år siden, er der udsigt til at score en pæn gevinst, hvis du sælger boligen nu, viser nye beregninger fra Boligsiden.dk.
Der er rift om studieboligerne, og købte du en mindre studielejlighed i en af universitetsbyerne for fem år siden, er der en pæn sandsynlighed for, at du får plus på kontoen, hvis du sætter den til salg nu. Det viser nye beregninger fra Boligsiden.dk, der har set på prisudviklingen over de seneste fem et halvt år for små lejligheder på under 75 kvadratmeter i de fem byer København, Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg.
Beregningerne viser, at der er størst gevinst at hente i København, hvor den gennemsnitlige salgspris for ejerlejligheder under 75 kvadratmeter er steget med 515.000 kroner i perioden januar 2010 til juli 2015. I Aarhus er en lille lejlighed i gennemsnit blevet 311.000 kroner mere værd i samme periode, mens gevinsten i Aalborg er på 241.000 kroner. Odenseanere kan lægge 199.000 kroner oven i hatten, mens man i Esbjerg må sande, at salgspriserne generelt er på niveau med priserne for fem et halvt år siden.
”Det, man skal bide mærker i her, er, at vi kun har kigget på de små lejligheder. Her er der ikke store luksuslejligheder og nybyggede familieboliger med i beregningerne. Alligevel er kvadratmeterpriserne steget med mellem 20 og 40 procent i alle byerne på nær Esbjerg”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Pas på med at bruge studieboligen som investering
Set i bagklogskabens lys har det været en god investering at købe en lille lejlighed i studiebyerne for fem år siden. Selvom priserne ikke er steget i Esbjerg, er de heller ikke faldet, så det er sandsynligt at sælge og få et regnskab i balance. Alligevel er det risikabelt at antage, at situationen om fem år er den samme for dem, der køber i dag.
”Man skal være varsom med at købe bolig som investering, for ingen kan forudsige, hvordan boligmarkedet ser ud om fem år. Som tendenserne er nu, hvor priserne er stigende, og prisudviklingen især i de store byer er stabil, er der en sandsynlighed for, at man ikke taber penge på at købe en studielejlighed nu og sælger den igen om fem år. Men det kan vende hurtigt, hvis der kommer finansiel uro.”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:
”Men vi har alle brug for et sted at bo, og det er jo derfor, vi køber bolig. Så man skal omvendt set ikke være bange for at træde ind på boligmarkedet. Vil man minimere risikoen for at tabe penge, er en lejlighed i en af de største byer et af de mest sikre køb”.
Så meget er priserne på de små lejligheder steget
Forskel i gennemsnitlig salgspris pr. kvadratmeter fra januar 2010 til juli 2015. Tallene er beregnet for ejerlejligheder på under 75 kvadratmeter i de enkelte kommuner.
- København: 38 %
- Aarhus: 30 %
- Aalborg: 19 %
- Odense: 28 %
- Esbjerg: 0 %