Rekordlavt udbud: Hvert tredje sommerhus er forsvundet fra markedet

Udbuddet af sommerhuse er rekordlavt, og sammenlignet med samme tidspunkt er der en tredjedel færre til salg. Foto:Boligsiden.

Sommerhuskøbere har i begyndelsen af juni cirka 7.500 sommerhuse at vælge imellem. Det er 32 procent færre end på samme tidspunkt sidste år. Også det samlede udbud af villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder er faldet det seneste år. Det viser Boligsidens nye udbudstal for primo juni.

Antallet af sommerhuse til salg er ved indgangen til juni 32 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år. I rene tal svarer det til, at køberne i øjeblikket har cirka 3.600 færre sommerhuse at vælge imellem end ved sommerens begyndelse sidste år.

Det viser Boligsidens nye udbudstal for primo juni måned.

”Det svarer til, at hver tredje sommerhus er forsvundet fra markedet. Det er et markant fald, som er udløst af en yderligere markant stigning i salget,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Efter coronanedlukningen så vi et fald i antal nye sommerhuse til salg, men siden er sælgerne vendt tilbage til markedet, og niveauet for nye sommerhuse til salg ligger nu højere end på samme tidspunkt i de foregående år. Men samtidig er salget steget voldsomt i de seneste uger. Sagt med andre ord kommer der ganske enkelt ikke nok nye varer på hylderne i takt med den hastighed, som sommerhusene bliver solgt i lige for tiden.”

Alene i løbet af den sidste måned er det samlede udbud af sommerhuse faldet med otte procent.

Færre huse og lejligheder at vælge imellem

Imens sommerhusene skriver deres eget kapitel i boligmarkedets historie, er de øvrige boligtyper også præget af et lavt udbud.

Ser vi på villaer og rækkehuse, er der tale om et fald på knap 12 procent i det samlede udbud sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Og retter vi fokus mod ejerlejlighederne, har køberne her fået knap 14 procent færre at vælge imellem det seneste år.

”Normalt ser vi en stigning i udbuddet igennem foråret, men den stigning satte corona en stopper for i år. Vi så tværtimod et brat fald i antallet af nye boliger til salg efter nedlukningen af Danmark. Det fald er nu igen vendt til en lille stigning for husenes vedkommende, imens ejerlejlighederne mangler det sidste for at nå op på tidligere års niveau,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Men når vi samtidig ser en stigning i salget, som vi har gjort i de seneste uger, så skal der væsentlig flere nye boliger på markedet for at indhente det forsømte, og der er vi ikke nået til endnu.”

Samlet fald på mere end 9.000 boliger

Aktuelt er der samlet cirka 9.200 færre boliger til salg i Danmark end på samme tidspunkt sidste år. Det svarer til et fald på knap 15 procent. Og alene i den sidste uge er udbuddet faldet med cirka 400 boliger.

”Det er det stigende salg, der er forklaringen bag. Men samtidig er det også værd at huske på, at udbuddet af boliger var lavt allerede inden corona og har været det igennem længere tid. Det meget lave udbud har altså ikke kun rod i coronakrisen, men også i den eksplosive handelsaktivitet der var i efteråret og i starten af 2020,” siger Birgit Daetz.

Udbud på boligmarkedet i begyndelsen af juni 2020:

BoligtypeAntal til salgÆndring seneste månedÆndring seneste år
Villaer og rækkehuse32.828-2,50%-11,70%
Ejerlejligheder7.395-0,30%-13,80%
Sommerhuse7.582-8,00%-31,90%

(Kilde: Boligsiden)