Omvendt forårstegn: Huskøberne har færre boliger at vælge imellem

Ofte begynder nye huse til salg at spire frem på boligmarkedet i begyndelsen af marts, men i år er udbuddet omvendt lavere end sidste år. Foto: Boligsiden.

Ved begyndelsen af marts måned, der er startskuddet på foråret og samtidig boligmarkedets højsæson, er det samlede antal af villaer og rækkehuse til salg tæt på at være rekordlavt.

Der er aktuelt 33.326 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er det næstlaveste niveau målt primo marts siden 2010 og samtidig det tredje laveste niveau, der i alt er registreret i de seneste 10 år.

Det viser Boligsidens nye udbudstal for begyndelsen af marts.

Sammenligner vi det aktuelle udbud af villaer og rækkehuse i hele landet med samme tidspunkt sidste år er der tale om et fald på 2,3 procent, og sammenligner vi med sidste måned, er der tale om et fald på 1,8 procent i hele landet.

De mange købere, der snart begiver sig ud på det danske husmarked, har dermed færre boliger at vælge imellem her på tærsklen til det forestående forårssalg.

”Vinteren har budt på usædvanlig høj handelsaktivitet på det danske boligmarked. Vi har således registreret et rekordhøjt salg af boliger i januar måned, hvilket er med til at forklare det dalende udbud,” forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Ofte ser vi en lille stigning i udbuddet her i begyndelsen af marts, og sammenlignet med samme tidspunkt sidste år er der faktisk også kommet fem procent flere nye villaer til salg. Men omvendt går salget så stærkt, at antallet af nye huse til salg ikke overstiger det antal, der bliver solgt. Dermed daler udbuddet.”

Dalende udbud i alle regioner

Ser vi på ændringerne i udbuddet af villaer og rækkehuse i den seneste måned, er der tale om et fald i alle regioner i landet. Og på årsbasis gør det dalende udbud sig også gældende i fire ud af landets fem regioner.

”Det er kun huskøberne i Region Nordjylland, der har fået mere at vælge imellem sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, da der her er tale om en stigning i udbuddet på 4,3 procent. Omvendt har køberne i Region Hovedstaden fået væsentligt mindre at vælge imellem med et samlet fald i udbuddet på 6,1 procent i forhold til sidste år,” siger Birgit Daetz.

Færre lejligheder og sommerhuse til salg

Det dalene udbud er ikke kun gældende for villaer og rækkehuse. Faktisk er der tale om endnu større ændringer på markedet for ejerlejligheder samt sommerhuse.

Konkret er udbuddet af ejerlejligheder faldet med 12 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år, og på markedet for sommerhuse er der blevet knap 15 procent færre boliger at vælge i samme periode.

”Udskydelsen af de nye boligskatteregler lader til at have givet handelsaktiviteten på markedet for ejerlejligheder et boost, og på markedet for sommerhuse ser vi, at handlen nu ligefrem spreder sig til andre områder end de traditionelle sommerhuskommuner, fordi der netop er så meget gang i handlen, at alle købere ikke kan få sommerhus det samme sted,” forklarer Birgit Daetz.

Udbud af villaer og rækkehuse primo marts 2020:

REGIONANTAL BOLIGER TIL SALGÆNDRINGER SENESTE MÅNEDÆNDRINGER SENESTE ÅR
Hele landet33.326-1,80%-2,30%
Region Hovedstaden4.723-2,60%-6,10%
Region Midtjylland8.485-1,60%-3,90%
Region Nordjylland5.364-0,80%4,30%
Region Sjælland5.811-2,70%-5,10%
Region Syddanmark8.943-1,60%-0,20%

(Tabellen viser det samlede udbud af villaer og rækkehuse primo marts 2020 i hele landet samt i regionerne. Kilde: Boligsiden)

Øvrige nøgletal:

  • Udbuddet af ejerlejligheder falder på landsplan med 12 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Størst er ændringen i Region Hovedstaden, hvor udbuddet er faldet med 18 procent. Omvendt er udbuddet steget i Region Sjælland og Region Sydjylland med fem procent begge steder.
  • Udbuddet af sommerhuse er i forhold til sidste år faldet med 15 procent. Størst er ændringen i Region Sjælland, hvor der er tale om en fald på 21 procent, og mindst er faldet i Region Hovedstaden og i Region Nordjylland, hvor udbuddet af sommerhuse er faldet med 12 procent.