Huspriserne steg i februar i hele landet

Foto: Boligsiden

Salgspriserne på huse steg fra januar til februar i landets fem regioner, men aktiviteten på markedet er lavere end sidste år, og prisstigningerne er dermed også mindre, viser Boligsidens Markedsindeks.

Efter et halvt år hvor salgspriserne på villaer og rækkehuse har været stort set ens måned for måned, viser den nyeste udgave af Boligsidens Markedsindeks for februar, at priserne har taget et hop opad med 0,8 procent. Det er en beskeden fremgang, men dog den højeste månedlige stigning siden juni sidste år.

Samtidig viser tallene, at der er plus på huspriskontoen i alle landets fem regioner. Altså bidrager hele landet til, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Danmark stiger i februar.

”Det er som regel sådan, at priserne på boliger begynder at stige i en af årets første måneder. I år er prisstigningen kommet i februar, fordi udbuddet er lavt, og fordi mange vil købe. Andre år har den først indfundet sig i marts eller april. Alt det sker i en periode, hvor stigende renter ellers meget vel kunne have lagt en dæmper på prisudviklingen. Men det lave udbud trækker i den anden retning, og derfor har vi endnu ikke set deciderede prisfald,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Normalisering i prisudvikling

Allerede i forbindelse med den høje aktivitet på boligmarkedet i andel halvdel af 2020 og første halvdel af 2021 faldt udbuddet meget. Siden er udbuddet blevet yderligere en tak mindre, selv om antallet af handler er lavere nu end sidste år. Det betyder også, at prisudviklingen ikke er noget nær så eksplosiv som sidste år.

”Sammenligner vi med februar sidste år, er priserne nu blot tre-fire procent højere i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Det svarer til niveauet for de årlige prisstigninger i tiden før corona. Foreløbig er de tre andre regioner ikke kommet helt ned på det niveau igen, men med tanke på de høje prisstigninger vi så i foråret sidste år, forventer vi, at det vil ske de kommende måneder,” siger Birgit Daetz og slår fast:

”Markedsindekset for februar stadfæster det, vi har set det sidste halve års tid. Prisudviklingen ligner mere og mere det, vi kender fra årene før corona.”

Utydeligt billede for lejligheder

Dykker vi ned i prisudviklingen for ejerlejligheder, er der lidt mere spredte signaler end for huse. For her stiger priserne i regionerne Hovedstaden og Sjælland, men falder i Midtjylland, Nordjylland og Syddanmark.

Tager vi temperaturen på de fem største byer, så falder priserne for første gang siden i sommer i Aarhus og for tredje måned i træk i Esbjerg. København, Odense og Aalborg kan fortsat præsentere stigninger.

”Normaliseringen i prisudviklingen har været i gang i et halvt års tid på lejlighedsmarkedet, men her i starten af 2022 er der kommet mere blandede signaler. Tager vi København som eksempel, steg priserne på lejligheder meget i slutningen af 2020 og starten af 2021. Siden sommer har de været stagnerende, men nu har vi set to måneder, der samlet har givet prisstigninger på to procent i en periode, hvor priserne normalt ikke stiger. Retningen for prisudviklingen på lejligheder er dermed mere utydelig lige nu,” siger Birgit Daetz.

Udvikling i huspriserne i februar 2022:

REGIONSALGSPRIS PR. KVM (I KR.)ÆNDRING (MÅNED)ÆNDRING (ÅR)
Hele landet17.1940,8 %9,1 %
Region Hovedstaden33.6180,6 %13,3 %
Region Midtjylland14.3070,6 %3,7 %
Region Nordjylland10.6672,0 %4,1 %
Region Sjælland15.3740,5 %10,6 %
Region Syddanmark11.7421,2 %7,7 %

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

Udvikling i lejlighedspriserne i februar 2022:

REGIONSALGSPRIS PR. KVM (I KR.)ÆNDRING (MÅNED)ÆNDRING (ÅR)
Hele landet34.3680,4 %7,7 %
Region Hovedstaden46.9780,9 %9,3 %
Region Midtjylland26.873-0,7 %2,8 %
Region Nordjylland19.458-1,2 %3,9 %
Region Sjælland18.1620,6 %7,3 %
Region Syddanmark18.596-1,4 %4,5 %

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)