Villaejere er mindre villige til at sælge huset

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Antallet af villaer, der sættes til salg, er faldet med 25% i 2009. Det er især ejerne af de mindste huse, der ikke længere er så villige til at sælge.

Boligjagten er blevet en del sværere for de danskere, der leder efter nyt hus. Det er den overordnede konklusion, man kan drage på baggrund af nye tal fra Boligsiden. Tallene viser nemlig, at antallet af nyudbudte huse til salg er faldet med hele 25% i år sammenlignet med 2008.

Hvor der i løbet af 2008 blev sat knap 64.000 huse til salg, er tallet faldet til 48.000 i år. Og det er fortrinsvis de mindste og mellemstore huse – på indtil 180m2 – som forsvinder fra ejendomsmæglernes salgsvinduer. Og det er især i Nordjylland samt i København og på resten af Sjælland, med Københavns omegn som eneste undtagelse, at der bliver færre af de mindre huse til salg.

Prisfald påvirker udbudstal

Mest iøjnefaldende er udviklingen i Øst- og Nordsjælland, hvor der i år er kommet cirka 35% færre huse i størrelsen op til 180m2 til salg.

”Det er påfaldende nok også her, boligpriserne har taget de største dyk i de seneste to år. Derfor er der mange husejere, som lægger flytteplanerne på hylden og bliver boende, til tiderne bliver bedre”, forklarer Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Hun peger også på, at der er meget psykologi i markedet, hvilket afholder folk fra at sælge.

Mere fornuftigt boligvalg

”Da markedet havde det godt, påvirkede den gode stemning os alle. For mange var det kun et lille skridt at gå en størrelse op i bolig. Nu hvor det går mindre godt, er vi blevet mere forsigtige og lader os nøje med mindre. Og det er også igen ved at blive in at være fornuftig i sit boligvalg”, mener Birgit Daetz.

Mens ejerne af de mindre og mellemstore huse altså ikke længere er så villige til at komme på markedet med deres bolig, trækker de større og helt store villaer læsset i den rigtige retning.

Samlet set er der ’kun’ udbudt 23% færre huse i størrelsen 180-250m2 i løbet af 2009. Og i København er der faktisk 5% flere huse udbudt i denne klasse sammenlignet med sidste år.

Går bedre for ’sværvægterne’

Bevæger man sig op i ’sværvægtsklassen’ af villaer, er faldet i nyudbud noget mindre, nemlig 20%. På Bornholm og i Østsjælland er der endda en stigning på henholdsvis 103 og 104% sammenlignet med sidste år, og i København er antallet af nyudbudte huse på mere end 250m2 nøjagtig det samme som i 2008.

Derimod trækker tre landsdele på Sjælland i negativ retning. Det er Vest- og Sydsjælland, Østsjælland og Nordsjælland, hvor der i år er kommet 1/3 færre nye huse over 250m2 til salg.