Vesterbroere jagter rækkehus i Københavns forstæder

Foto: Boligsiden

Drømmen om at skifte lejligheden i byen ud med hus og have i forstæderne lever fortsat i bedste velgående. Torben Grüner og Bettina Jeppsson er i hvert fald ikke i tvivl; de 3 værelser på Vesterbro skal byttes til 130m2 rækkehus i Taastrup eller Rødovre.

Optimismen er tilbage på boligmarkedet i en sådan grad, at den nærmest essentielle ’boligfødekæde’ igen viser tegn på liv. De små fisk forlader i stigende omfang lejlighederne i de store byer og flytter i hus i forstæderne. Det giver så plads til de helt unge, der forlader barndomshjemmet eller kollegiet for at starte på livet som selvstændig voksen.

Faldende renter og udsigt til skattelettelser er en del af den cocktail, der igen ilter vandene og får priserne på ejerlejligheder til at stige i storbyerne. Samtidig bliver der solgt flere boliger. I sidste måned lå salget faktisk over niveauet for samme måned i både 2008 og 2007 – altså før der var noget, der hed finanskrise.

Den spirende optimisme mærker ejendomsmæglerne i storbyer som København. Her er der simpelthen for få lejligheder til salg i forhold til efterspørgslen. Og det er det tredje led i forklaringen på, hvorfor priserne igen stiger.

Hus på Vesterbro urealistisk

Vesterbro i København er et af de kvarterer, hvor de lokale mæglere sukker efter flere varer på hylderne. Her giver Torben Grüner og Bettina Jeppsson en hjælpende hånd med; de har nemlig sat deres 3-værelses andelslejlighed på 78m2 til salg.
Selv om de begge betragter sig som ’die hard-vesterbroere’, drømmer de om mere plads, hus og have, så datteren Natasha på seks år får bedre muligheder for at udfolde sig.

”Selvfølgelig vil vi da helst bo på Vesterbro, men her er jo stort set ingen huse og da slet ikke i det prisleje, vi kan overkomme”, fortæller Bettina og Torben.

Lejligheden med den fantastiske udsigt over Enghave Plads koster 2.500 kr. i månedlig boligafgift og er vurderet til 1,1 mio. kr. Bettina har boet i lejligheden siden 1998 og købte oprindelig andelsbeviset for 168.000 kr.
Så der er masser af friværdi i lejligheden, og den skal altså nu omsættes til hus og have.

Fornuften råder

De arbejder begge på hospital, hvor de er social- og sundhedsassistenter. Og med skiftende vagter er det ikke, fordi lønnen er dårlig. Så når de kigger på hus uden for byen, handler det først og fremmest om snusfornuft og prioriteringer.

”Vi ville da gerne bo ovre i Humleby (byggeforeningshusene ved Carlsberg, red.), men de huse koster jo 5-6 mio. kr. Vi har planlagt vores boligøkonomi ud fra vores løn uden tillæg. Faktisk skal en af os kunne tåle at miste sit job, og der skal være råd til at leve normalt og også rejse en gang eller to om året. Hvis huset ikke koster over 2 mio. kr., så har vi opfyldt de krav”, forklarer parret.

Derfor kigger Torben og Bettina efter et rækkehus i Rødovre eller lidt længere uden for byen, i Taastrup. De har da også allerede fundet et par interessante emner, men først skal lejligheden i hjertet af Vesterbro sælges.

Millionen en magisk grænse

Og som vinteren skrider frem, stiger optimismen med udsigten til foråret, der kun ligger et par måneder eller tre ude i fremtiden.

Oprindelig startede Torben og Bettina på vurderingsprisen, da lejligheden først blev sat til salg. Det er nu tre måneder siden, og prisen er blevet sat ned et par gange, så den i dag er på 995.000 kr.

”Vi skulle åbenbart end under millionen, for de første par uger var der ingen, der henvendte sig. Derfor satte vi prisen ned med knap 100.000 kr. Og siden har interessen været fin”, siger Torben.

Fik helt useriøst bud

Bettina følger op: ”Der var sågar en, som var ude at se lejligheden og kom med et helt useriøst bud på 700.000 kr. Til ham siger jeg bare: god boligjagt.”

Det bud var uden tvivl i underkanten, og så desperate er Torben og Bettina da heller ikke.

”Altså, vi har da ikke ubegrænset tålmodighed, men vi kan strække os langt. Vi bor jo godt og har gjort det længe, så vi er slet ikke desperate. Og vi tror også, at prisen er nogenlunde, hvor den skal være. Interessen er der i hvert fald. Så lige pludselig er der en, der falder for vores lejlighed og slår til”, slutter Torben Grüner og Bettina Jeppsson.

Imens fortsætter Torben og Bettina deres egen boligjagt, og når de får solgt lejligheden på Vesterbro og finder det rigtige hus, er de med til at holde gang i ’boligfødekæden’, så andre kan rykke ind i den 3-værelses lejlighed, som de selv har været så begejstrede for at bo i.

Få dage efter interviewet med Torben og Bettina ser det ud til, at andelslejligheden har fundet en køber. Parret har accepteret et godt tilbud, men da der endnu ikke er skrevet slutseddel, ønsker de ikke at offentliggøre den endelige pris.

Find mere om