Unikke boliger: Køb et stykke Danmarkshistorie

Drømmer du om at købe en lille bid dansk historie, så er der gode muligheder for at erhverve sig de helt rigtige mursten. Her kan se du, hvilke historiske ejendomme der er til salg på boligmarkedet lige nu.

Der er gang i byggeriet, og det betyder spritnye boliger til landets boligsøgende. Men er nybyggeri ikke din kop te, er der heldigvis også noget på mæglerhylderne for de købere, der søger et hjem med små stykker af Danmarkshistorien i væggene.

Lige nu er der både en gammel skole, et badehotel i ikoniske Skagen og et møllehus til salg på Boligsiden.dk. Men går du efter en bolig med en særdeles stor portion indbygget kulturel kapital, kan du i stedet flytte ind i Søren Kirkegaards gamle taglejlighed i indre København, hvis du altså ikke er mere til prisbelønnet villaarkitektur fra Utzon-familien.

Stor interesse for gamle boliger

Ifølge Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, er der på trods af øget nybyggeri, en fortsat interesse for gamle bygninger blandt boligkøberne.

”De store, gamle murermestervillaer er stadig populære, fordi de har sjæl og charme. Den del af boligudbuddet bliver naturligvis ældre, og det betyder derfor, at de taler til en særlig gruppe af købere, der vægter stilen og historien højere end det slid, der kan følge med at skulle renovere,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Vi ser dog i mange af de gamle boliger, at tidligere ejere allerede har renoveret. Og i de fleste tilfælde i stedets ånd, så du som køber både får en bid af historien og samtidig et hjem med gode, moderne løsninger, der passer til en familie anno 2018.”

Vi har udvalgt en række unikke boliger, der alle har en lille plads i historien. Se dem herunder:

8 UNIKKE BOLIGER

BADEHOTELLET
Historisk badehotel i Skagen med smuk beliggende i gåafstand til stranden og med udsigt til Råbjerg Mile. Hotellet blev oprindeligt bygget helt tilbage i 1906, men er siden blevet opdateret, blandt andet med en tilbygning i 1993. Boligarealet udgør 484 kvadratmeter.

Boligen er ikke længere til salg!

DEN GAMLE SKOLE
Der er masser af plads i denne villa på hele 390 kvadratmeter. Du får ikke kun en rummelig bolig, men også et lille stykke historie – huset er nemlig en gammel skole fra 1910. Ejendommen er siden hen blevet moderniseret, men i haven står stadig over 100 år gamle træer.

Boligen er ikke længere til salg!

KORNMØLLEN
Det gælder bogstaveligt talt om at komme først til mølle, hvis den her ejendom skal blive din. Den gamle kornmølle, der ledsager villaen på 266 kvadratmeter, blev i 1833 opført på Orø. Og 47 år senere blev den så fragtet til Kirke Hyllinge, hvor den malede korn indtil 1956.

Boligen er ikke længere til salg!

DEN PRISVINDENDE
I Danmark har vi haft flere formidable arkitekter, og en af de mest kendte er nu afdøde Jørn Utzon, der har tegnet denne villa opført i 1954. Det mest unikke er dog, at hans søn Kim Utzon siden hen tegnede husets prisvindende tilbygning. Der er altså tale om en sand arkitektonisk perle.

Boligen er ikke længere til salg!

BIRKEDOMMERBOLIGEN
Det føles unægtelig, som om man kigger på en kulisse fra en Morten Korch-film, når man kaster et blik på denne bindingsværksgård fra 1827. Den fredede bygning er tidligere birkedommerbolig, hvilket vil sige, at den var hjem for den embedsmand, der forestod retskredsen.

Boligen er ikke længere til salg!

DEN FILOSOFISKE PENTHOUSE
Her er der tale om en helt særlig taglejlighed på 330 kvadratmeter lige midt i København. Bindingsværksejendommen, der er fra 1750, er tidligere beboet af selveste Søren Kierkegaard. Boligen er i samarbejde med Kulturarvstyrelsen blevet renoveret henover de seneste år.

Boligen er ikke længere til salg!

DOMÆNEGÅRDEN
Enestående og historisk bygningsværk fra 1910 i det sønderjyske er til salg. Der er tale om en domænegård, som er navnet på en række sønderjyske gårde, som det preussiske styre erhvervede fra 1896 til 1916 som led i fortyskningen af grænseområderne. Her får du både skov, ridebane, søer og agermarker.

Boligen er ikke længere til salg!

PIONERBOLIGEN
Poul Richardt – ikke at forveksle med skuespilleren af lignende navn – tegnede dette unikke hus, som blev opført i 1923. Richardt var pioner inden for bjælkehuse, og det var dog heller ikke hvem som helst, der skulle bebo villaen, der oprindeligt blev opført som grevelig sommerresidens.

Boligen er ikke længere til salg!

Find mere om