Superenergihuse starter ved 695.000 kroner

Foto: Boligsiden

Det behøver ikke at koste en bondegård at købe et energirigtigt hus. Priserne starter ved 695.000 kroner for villaer og rækkehuse med energimærke A.

Der er typisk meget at spare ved at bo i et lavenergihus frem for et hus med et gammelt oliefyr og utætte vinduer. Besparelsen ved lavenergihuset kan løbe op i en charterferie for hele familien om året, men lavenergihusene har ry for at være dyre og ligge uden for rækkevidden af det gennemsnitlige boligkøbsbudget.

Overraskende nok starter priserne for villaer og rækkehuse med energimærke A ved 695.000 k

kroner. For den pris får du en villa i Skærbæk på 108 kvadratmeter, der har en varmeudgift på bare 7.000 kroner om året. En villa i samme størrelse med energimærke G vil typisk koste tre gange så meget at varme op.

Se boligen med A-mærke på Randerupvej 60, 6780 Skærbæk

”Det behøver ikke at være et dyrt valg at spare penge på varmeregningen. Selvom man de fleste steder i landet skal over en million kroner for at få et hus med energimærke A, kan det være en tryghed i hverdagen at vide, at man har en lav varmeudgift og ikke er så sårbar over for prisstigninger på varme”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Sådan tjekker du boligens energiforbrug

Når du søger bolig, så start med at se, om boligen har et energimærke. Nogle boliger er undtaget reglerne om energimærkning, fx sommerhuse og fredede bygninger. Energimærkeskalaen går fra A, der er for de mest energirigtige og energibesparende boliger, til G, der er for de boliger med størst energiforbrug. Når du laver en søgning på Boligsiden.dk, kan du se boligernes energimærke allerede ude på resultatlisten.

Gå derefter videre til ejendomsmæglerens website og hent salgsopstillingen. Under afsnittet Anvendelsesudgifter kan du se, hvad sælger har oplyst, at han eller hun har brugt på henholdsvis vand og varme det seneste år. Husk, at især vandforbruger afhænger meget af antallet af personer i husstanden, men at også varmeforbruget kan variere for meget kuldskære og meget varmblodede personer.

Hent også energirapporten, der kan være et virkelig nyttigt værktøj især ved boliger med en dårlig energimærkning. Energirapporten er en energikonsulents konkrete råd til, hvad man kan gøre ved boligen for at nedbringe varmeforbruget, samt et overslag over hvad det vil koste. Det kan fx være en anslået besparelse ved at skifte et par gamle vinduer ud samt prisen, det vil koste at få sat nye vinduer i. I nogle boliger kan du slippe med en meget lille investering og samtidig få en stor besparelse på varmen.

Netop nu er ca. 850 villaer og rækkehuse til salg med energimærke A.