Seks passivhuse venter på en klimabevidst køber

Foto: Boligsiden

Et klimavenligt, nybygget hus behøver ikke være dyrere end et tilsvarende konventionelt hus. Samtidig er de såkaldte passivhuse ofte bygget med stor sans for det æstetiske. Boligsiden guider til de seks passivhuse, der netop nu er til salg herhjemme.

Spar mindst 10.000 kroner om året på varmeregningen og gør samtidig en nyttig indsats for et bedre miljø. Nogenlunde sådan kan sloganet for et passivhus sagtens lyde. Og det er sikkert noget, der fænger hos de fleste mennesker.

Samtidig er det ikke alle seks passivhuse, der for tiden er til salg hos de danske ejendomsmæglere, som er dyrere end tilsvarende konventionelle huse. Men husene skiller sig ud fra mængden af almindelige typehuse, og arkitektonisk særegenhed koster som regel ekstra.

Nok er det lidt dyrere at bygge de højisolerede passivhuse, men alt inventar – køkken, badeværelse og så videre – samt håndværkerudgifterne er de samme. Så det behøver ikke koste ret meget mere end et almindeligt hus. I visse tilfælde er byggeomkostningerne endda ikke større.

Derfor kan købsprisen sagtens ligge på samme niveau som andre, almindelige huse, der ligger i området.

Fem passivhuse ved Vejle

I Gadbjerg, 20 minutters kørsel fra Vejle, frister Nybolig med et unikt ottekantet passivhus på 220 kvadratmeter til 3,7 mio. kr – en pris der ikke ligger over flere andre tilsvarende, almindelige huse i området.

Mæglerkæden Et Godt Hjem har hele fire nyopførte passivhuse til salg i Slelde seks kilometer vest for Vejle – ifølge krak.dk tager turen fra fjordbyen kun syv minutter i bil.

De fire huse ligger alle på Stenagervænget og er del af et projektbyggeri, hvor der blev opført 10 passivhuse. De øvrige huse i projektet er enten solgt eller lejet ud.

Stenagervænget 39 er på 183 kvadratmeter og koster 4,1 mio. kr.

I Nummer 43 får man 218 kvadratmeter at boltre sig på for 5,9 mio. kr. Huset har form som et længehus med et lille knæk på taget. Facaden er i gran, og der er flere hældninger på taget.

Naboen – i nummer 45 – er med sine 224 kvadratmeter det største af de fire passivhuse og samtidig det dyreste til en pris på 6,4 mio. kr.

Det sidste hus er nummer 49. Villaen er hvidpudset og udført i stramt kubisk design med stor terrasse på 1. sal. Er man til funkis, så er dette hus et interessant emne.

Køb et byggeprojekt i Rønne

I den anden ende af landet – i Rønne på Bornholm – har Estate Mæglerne et planlagt byggeri af passivhus til salg. Her køber man grunden og det projekterede byggeri for godt 3,4 mio. kr.

”Huset er ikke opført endnu, men er færdigt på tegnebrættet. Jeg tror desværre, der er mange mennesker, som ikke umiddelbart kan se det færdige hus for sig. For der har ikke været nogen interesserede købere; indtil jeg havde en helside annonce i Børsen i sidste uge”, siger ejendomsmægler Charlotte Kjøller til Boligsiden.

Siden annoncen blev bragt i det landsdækkende dagblad har der så til gengæld været 15 henvendelser på det smukke hus til 3,45 mio. kr.

Udvalget af passivhuse er altså ikke overvældende, og der er indtil videre kun opført nogle få hundrede stykker herhjemme. Men passivhuset er ikke alene kommet for at blive; det vil i fremtiden blive afløst af huse med endnu lavere forbrug. Det vil være huse, der producerer et overskud af varme, som man kan sætte i ’banken’ og hæve igen, når der er brug for det.

I de kommende uger varmer Boligsiden op til klimatopmødet i Bella Center, der begynder den 7. december. I en række artikler retter vi fokus mod klimaproblematikken og boligmarkedet.
Dette er den anden artikel i serien.