Sælgerne forsvinder fra boligmarkedet i hovedstaden

På bare et år er boligudbuddet i København og omegn faldet med næsten en tredjedel. Det er fortrinsvis de store prisfald i hovedstadsområdet, der holder sælgerne væk. Samtidig bliver boligerne billigere og billigere.

Der bliver mindre og mindre at vælge imellem for boligkøberne. Antallet af boliger til salg falder nemlig over det meste af landet.

’Værst’ ser det ud i København og omegn, hvor der i dag er omkring 30 procent færre enfamiliehuse til salg, når man sammenligner med samme tidspunkt i fjor.

I København er udbuddet af parcel- og rækkehuse således dykket fra 1.194 i september sidste år til 845 i dag. I hele hovedstadsområdet er der sket et fald fra 2.792 huse til 1.943. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

”Der er store regionale forskelle i antallet af udbudte boliger. I Jylland og på Fyn er antallet af huse til salg fortsat stigende, hvorimod udbuddet er faldet markant i hovedstadsområdet og i de større byer. I eksempelvis Glostrup og Vallensbæk Kommune er antallet af huse til salg faldet med mere end 50 procent. I Tårnby er antallet af huse til salg faldet med 40 procent” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.

Boligejerne dropper flytteplanerne

Årsagen til faldet skyldes først og fremmest, at boligpriserne er faldet markant i de seneste tre år. Værst er det gået ud over netop hovedstadsområdet, hvor prisfaldet er på omkring 30 procent. Det afholder mange boligejere fra at sætte boligen til salg.

”Gennem de sidste par år har boligejerne reageret på prisfaldet ved at sætte stadig flere boliger til salg for at komme af med boligen i tide. Men nu er priserne tilsyneladende kommet så langt ned, at smertetærsklen er nået for rigtig mange, og så bliver flytteplanerne lagt i skuffen. Man vælger ganske enkelt at blive boende, til markedet ser bedre ud”, vurderer Birgit Daetz.

Det faldende boligudbud dækker imidlertid også over, at der – især i hovedstadsområdet – så småt er kommet gang i bolighandlerne igen. Det faktum trækker også udbuddet nedad.

Selv om handelspriserne altså er faldet markant, fortsætter udbudspriserne også nedad. Men der er stor forskel på, hvor meget du kan spare, hvis du overvejer at købe hus. I hovedstadsområdet som helhed er boligprisen generelt faldet med 4 procent, hvilket er væsentligt lavere end landsgennem-snittet på 13 procent. I Albertslund Kommune er prisen faldet med hele 16 procent, hvorimod der kun har været et meget lille fald på 1 procent i Gentofte.
Ser man udelukkende på København by er prisen faldet med 7 procent. Tårnby trækker det gennemsnitlige prisfald opad med et minus på 12 procent, mens husene i liebhaverkommunen Dragør kun har tabt 2 procent i udbudspris inden for det seneste år.

Kig efter postnummeret og spar penge

”Der er store prisforskelle fra kommune til kommune. Derfor bør man som boligsøgende kigge sig godt for, da der kan være mange penge at spare afhængigt af, om drømmehuset har det ene eller det andet postnummer,” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.

Der er på nuværende tidspunkt 40.267 villaer, rækkehuse og villalejligheder til salg i Danmark, hvilket er nogenlunde det samme tal som for et år siden. Boligerne har været udbudt til salg i gennemsnit otte måneder og udbydes omkring 300.000 kroner billigere i forhold til for et år siden.

Find mere om