
De seneste uger har budt på en stigning i antallet af danskere, der sætter boligen til salg, viser Boligsidens ugetal. Sidste uge var ingen undtagelse, og den blomstrende sælgerlyst er gældende for alle boligtyper.
Nyheder om faldende boligpriser og et stigende renteniveau har fyldt godt i mediebilledet i den seneste tid. Men overskrifterne, der måske ved første øjekast kunne tage modet fra visse boligsælgere, lader ikke til at have sat en stopper for sælgerlysten.
Boligsidens nye ugetal viser nemlig en mindre stigning i antallet af nye boliger til salg på det danske boligmarked.
I sidste uge (uge 36) blev der således sat samlet 2.390 boliger til salg. Det er fire procent flere end gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019, og det er samtidig første gang siden begyndelsen af sommerferien, at niveauet for nye boliger til salg ligger over gennemsnittet for de tidligere år.
”Det er sjældent, at prisudviklingen alene får boligejere til at trykke på salgsknappen. Oftest er det praktiske omstændigheder som ændringer i familien og et deraf ændret behov for plads i boligen, der afgør, hvornår en bolig sættes til salg,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:
”Når det er sagt, kan der i den aktuelle situation være familier, der skal have refinansieret deres lån, og hvor det stigende renteniveau kombineret med kraftigt stigende forbrugsudgifter bliver den udløsende økonomiske faktor, der driver boligejerne i retning af en billigere bolig, og som derfor gør, at de nu sætter deres egen bolig til salg.”
Sælgere skal forberede sig på forhandling
Den svagt stigende sælgerlyst har været gældende i de seneste uger, uanset om vi kigger på huse, lejligheder eller sommerhuse.
Det kombineret med et lidt lavere antal handler bidrager til, at det samlede udbud af boliger i sidste uge nåede op på den anden side af 46.000 boliger til salg.
Det er første gang siden efteråret i 2020, at vi ser et samlet udbud i den størrelsesorden.
”Der er ingen tvivl om, at boligmarkedet er i forandring. Ser vi bare et år tilbage, havde køberne væsentlig færre muligheder at vælge imellem, når de skulle finde deres kommende bolig. Den tendens ser ud til at være ændret nu. Til gengæld skal køberne i stedet forholde sig til at forhøjet renteniveau og andre stigende udgifter, som er med til at mindske det beløb, de kan blive godkendt til at købe bolig for i banken,” siger Birgit Daetz og tilføjer:
”Interessen for boligkøb er der stadig, men det stigende udbud og de stigende omkostninger for køberne bidrager til at bringe den klassiske forhandling mellem køber og sælger tilbage ind i bolighandlen. Køberne har fået lidt bedre betænkningstid, og derfor ser vi også, at flere købere lykkes med at forhandle sig frem til et større nedslag i pris.”