Paradoks: Socialistiske ikoner lægger navn til dyre adresser

Foto: Boligsiden

Tidligere socialdemokratiske statsministre og ikoner lægger navne til flere af landets veje, men om der er plads til de lønmodtagere, der er i fokus i dag på 1. maj, er mere usikkert. Det koster nemlig kassen at slå sig ned på de røde bannerføreres gader.

Stauning, Kampmann og Krag. Tre røde statsministre, der formentlig alle får en tanke med på vejen i dag, hvor arbejderbevægelsen samler tropperne og minder hinanden om, hvad de kæmper for. Og de største venstreorienterede politikere har ikke bare sat deres aftryk på arbejdsdagens længde og minimumslønnen, de er også foreviget på landkortet.

Men ikke kun statsministre fra landets største parti, Socialdemokratiet, har lagt navne til gader og pladser i det ganske land. Også Louis Pio og Svend Auken, der begge har stået i spidsen for partiet, men som aldrig har siddet bag skrivebordet i landets mest magtfulde ministerium, er endda blevet tildelt et blåt vejskilt i hovedstadens Sydhavn og på Amager. Aksel Larsen har som den eneste formand for Socialistisk Folkeparti fået samme ære.

Et paradoks

De beboere, der sidder i boliger på gader opkaldt efter socialistiske ikoner, er dog knap så trængte på pengepungen, som de lønmodtagere der er i fokus netop i dag. For ganske paradoksalt er adresser som Viggo Kampmanns Plads og Hans Hedtofts Gade, opkaldt efter endnu en statsminister, mildest talt i den pebrede ende. Det ved man, hvis man er på boligjagt i hovedstaden.

Ved det kommende strandområde på Islands brygge på indre Amager i København er der lige nu en lejlighed til salg på Viggo Kampmanns Plads. Herligheden koster over syv millioner kroner, og der skal derfor lidt mere end en otte timer lang arbejdsdag til for, at en almindelig lønmodtager kan få råd til den slags hjem.

”Gadenavne tematiseres ofte i kvarterer, og de socialdemokratiske statsministre har kastet deres politiske stjernestøv på et område på det meget centralt placerede ’nye’ Islands Brygge i København, hvor der primært er større, nybyggede lejligheder. Det påvirker naturligvis prisen. Og ja, det er en smule paradoksalt, at boligpriser og politiske værdier ikke harmonerer, men på den anden side er der heller ikke nogen garantier for, at der vokser roser på Rosenvænget,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Kommuner med sogn/område med dyreste m2-prisDyreste sogn/område (m2-pris i kroner)Billigste sogn/område (m2-pris i kroner)
1. Lyngby-TaarbækTaarbæk: 72.164 kr.Lundtofte: 34.895 kr.
2. KøbenhavnØstervold: 59.787 kr.Husumvold: 28,654 kr.
3. GentofteHellerup: 56.576 kr.Helleruplund: 40.034 kr.
4. FrederiksbergGodthåb: 49.360 kr.Mariendal: 44.677 kr.
5. RandersMellerup: 48.577 kr.Gassum: 5.143 kr.
6. AarhusSankt Lukas: 45.745 kr.Åstrup: 9.425 kr.

Herunder kan du se fire boliger i udbud, der alle er beliggende på veje opkaldt efter tidligere socialdemokratiske statsministre.

Hans Hedtofts gade 5, 1. tv.
23 København S
124 kvm
Udbudspris: 4.595.000 kr.

Hans Hedtofts Vej 43
9210 Aalborg SØ
200 kvm
Udbudspris: 3.795.000 kr.

Viggo Kampmanns Plads 3, 1. tv.
2300 København S
152 kvm
Udbudspris: 7.195.000 kr.

Jens Otto Krags Gade 9, 1. 2
2300 København S
81 kvm
Udbudspris: 3.395.000 kr.

Find mere om