Nu går køberne også efter de ’gamle varer’ på mæglernes hylder

Hus. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Samtidig med at liggetiderne falder markant, er der større og større omsætning i de boliger, der har stået længst til salg. Men også de nyudbudte boliger sælger hurtigere end tidligere.

2009 blev et væsentligt bedre år for boligmarkedet end det miserable år forinden. Men det kunne nu næsten heller ikke blive værre, efter finanskrisen skyllede ind over landet med tsunami-effekt og lagde stort set al aktivitet på boligmarkedet død.

Nu er tilliden hos de potentielle boligkøbere så for alvor på vej tilbage igen. Det kan aflæses af den sidste kvartalsrapport, som Boligsiden udkom med forleden.
Rapporten viser, at der er fremgang stort set over hele linien, når det gælder markedet for enfamiliehuse og ejerlejligheder.

”Liggetiderne for nyudbudte huse og ejerlejligheder er faldet konstant siden forsommeren 2009. Priserne stabiliserer sig nu – og stiger endda lidt i København – og der bliver solgt flere boliger end i 2008. Det betyder igen, at også de boliger, som har stået længst til salg, nu for alvor bliver solgt”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Salget stiger

Mens liggetiderne for nyudbudte boliger altså falder, så er tilfældet det modsatte, når man ser på udviklingen for de boliger, der bliver fjernet fra internettet. Den stiger nemlig ganske mærkbart hen over 4. kvartal 2009. Og det er der en ganske fornuftig forklaring på.

”Der bliver fjernet flere boliger fra internettet, hvilket er en klar indikator af, at antallet af solgte boliger stiger. Når liggetiderne for nyudbudte boliger samtidig falder, er den stigende liggetid for de fjernede boliger et udtryk for, at der bliver solgt flere af de boliger, som har stået længst tid til salg”, forklarer Birgit Daetz.

Dermed er det altså et sundhedstegn, når den gennemsnitlige liggetid for de fjernede emner nu stiger.

Et andet sundhedstegn er, at andelen af boliger, der bliver solgt inden for de tre første måneder af udbudsperioden, også stiger. Alt i alt er der altså mere gang i boligmarkedet end længe set.

Sommerhusmarked en undtagelse

”Undtagelsen er imidlertid markedet for fritidshuse, der halter noget efter det øvrige marked. Her er liggetiden for nyudbudte boliger steget konstant siden sidste sommer. Det sker samtidig med, at antallet af nyudbudte fritidshuse stort set ikke har ændret sig over det sidste år”, siger Birgit Daetz.

Hun peger også på, at den gennemsnitlige udbudspris heller ikke har fulgt med det øvrige boligmarked set over det seneste år; prisen er kun faldet i begrænset omfang. Samtidig er kurven over antal fjernede emner nærmest som trukket vandret efter en lineal hen over de seneste 12 måneder.

”Mens det meste af boligmarkedet har forsøgt at tilpasse sig en ny virkelighed, ser det ud til, at der er en vis træghed på sommerhusmarkedet. Det bliver spændende at se, om udviklingen i de seneste måneder så også er et udtryk for, at det nuværende niveau er realistisk i fremtiden”, slutter Birgit Daetz.

Hent hele kvartalsrapporten som pdf

Se alle huse og lejligheder til salg i landet.