Nu er der igen flere sælgere end købere på boligmarkedet

Foto: Boligsiden.

Der kom mere end 3.000 nye boliger på markedet i sidste uge. Det er første gang siden juni, at antallet er så højt.

Udbuddet af boliger er faldet gennem lang tid, men måske er tendensen ved at vende. Ifølge Boligsidens ugerapport kom der nemlig mere end 3.000 boliger til salg i sidste uge, og det er første gang siden uge 24 sidste år, at der er kommet så mange nye sælgere ud af busken på en enkelt uge.

Samtidig er salget af boliger på nogenlunde samme niveau, som det har været uge for uge siden årsskiftet.

”Salget af boliger har her i starten af året kunnet måle sig med de normalt allerbedst sælgende uger i sommerhalvåret. Sådan er det på sin vis stadig. Det nye er, at antallet af nye sælgere er steget til et nyt niveau. Og det er første skridt på vejen til, at den udbudskurve, der er faldet uafbrudt gennem snart et år, flader ud og begynder at vende,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Nyudbud steget med en tredjedel

Nok nåede nyudbuddet et foreløbigt højdepunkt i sidste uge, men uge ni er langt fra den eneste uge i år, hvor der er mange, der har sat deres bolig til salg. I det hele taget er der kommet langt flere sælgere ud på markedet, end der gjorde sidste år. I de første ni uger er der kommet tæt på 23.000 nye boliger til salg – cirka en tredjedel flere end i samme periode sidste år.

[visualizer id=”41505″ lazy=”no” class=””]

”Hovedreglen har tidligere været, at der kommer væsentligt flere boliger til salg, end der bliver solgt. Den balance tippede for første gang efter efterårsferien sidste år, hvor der blev solgt flere boliger, end der kom til salg. Og der skal vi også huske, at der er noget, der hedder retursager. Altså boliger der bliver taget af markedet uden at blive solgt. Pludselig stod vi med et marked, hvor udbuddet begyndte at falde markant,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Det skete efter en periode, hvor udbuddet i forvejen var faldet, fordi sælgerne var langsommere til at komme sig over corona-chokket end køberne. For mens køberne oven på nedlukningen i marts var godt i gang med at handle boliger igen i slutningen af april, var det først for alvor i midten af maj og starten af juni, at sælgerne meldte sig i samme antal som året før.”

Kan udbuddet nu snart igen stige?

I uge ni blev der solgt små 2.800 boliger, og for første gang siden uge 41 sidste år kom der i sidste uge mere end 200 flere boliger til salg, end der blev solgt. Det er en god nyhed, siger Birgit Daetz.

”I de kommende uger vil vi holde særligt øje med det her forhold mellem nye til salg og solgte. For hvis vi fortsætter med at se en tendens, der begynder at pege mod de tilstande, vi kendte så godt frem til 2019, så kan udbuddet så småt begynde at stige igen. Det vil give en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel og dermed også give den enkelte køber mere at vælge imellem.”

[visualizer id=”42582″ lazy=”no” class=””]