Miniferie? Danmarks mindste sommerhus er 10 kvadratmeter

Foto: Boligsiden

SMÅT ER GODT. Det danske sommerhusmarked spænder bredt fra luksus i særklasse til absolut simple living på kvadratmeter så få, at de svarer til størrelsen på et børneværelse. Se det mindste sommerhus i udbud og resten af top 10 her.

Hvor meget plads har du egentlig brug for, når du er i sommerhus? Der skal være køkken, soveplads, spiseplads og badeværelse, men det behøver slet ikke at fylde så meget. Danmarks mindste sommerhus er blot 10 kvadratmeter. I alt. Og det betyder, at køkkenalrummet allerede er etableret, og at du med god vilje kan åbne køleskabslågen fra liggende position i sengen.

Det lille hus, der ligger i Birkekrogen 21 i Nykøbing Sjælland, er rigtig nok det mindste, du finder på sommerhusmarkedet lige nu, men de helt små fritidsboliger er langt fra et særsyn. Lige nu er der omkring 20 sommerhuse på under 20 kvadratmeter til salg på Boligsiden.dk.

”De allermindste sommerhuse appellerer til købere, der sætter pris på det enkle, og den natur der er ude på den anden side af de små vægge. Fordi huset mest af alt bliver en praktisk foranstaltning, et sted man kan sove, bliver det en form for luksuscamping. Og så er det en egoistbolig, da rammerne ikke tillader den store børnefamilie at rykke ind,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Små huse – store fordele

Den mest synlige fordel ved de små sommerhuse er prisen, der for de flestes vedkommende ligger i den lave ende.

”Der er to prismæssige aspekter, som er værd at tage notits af. For det første bliver det rent økonomisk mere tilgængeligt, hvis du ikke vægter selve huset højt. Det giver en mulighed for at erhverve sig et sommerhus her og nu til billige penge. Og for det andet kan du i nogle tilfælde få en fin beliggenhed til færre penge, fordi du primært betaler for grunden og ikke et stort, lækkert hus,” siger Birgit Daetz.

På de fleste sommerhusgrunde er det muligt at bygge ud, så et lille sommerhus kan ifølge Birgit Daetz være et godt begynderhus for både enlige og par, der drømmer om at stifte familie, og derfor på sigt får brug for mere plads. Overvejer du at købe et mindre sommerhus med henblik på at bygge ud eller bygge nyt, er det en god idé på forhånd at undersøge, hvor stort man må bygge på grunden, og hvad det vil koste.

Find mere om