Markant færre lejligheder til salg

Foto: Boligsiden.

På et år er udbuddet af ejerlejligheder på landsplan faldet med 10 procent. I Region Hovedstaden, der står for over halvdelen af det samlede udbud, lyder faldet på 11 procent.

Der er blevet markant færre boliger at vælge imellem for de købere, der er på jagt efter en ejerlejlighed. Siden maj sidste år er udbuddet faldet 10 procent på landsplan, og i hovedstaden runder det 11 procent. Alene siden april er den samlede masse af ejerlejligheder med til salg-skilte i vinduet i og omkring København dalet med knap fire procent. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

”Markedet for ejerlejligheder er historisk set drevet af salget i København, hvor andelen lige nu udgør 54 procent af det samlede udbud. Til sammenligning har det tidligere ligget over 10 procent højere. At niveauet er faldende skyldes ganske enkelt, at boligerne bliver solgt ekstremt hurtigt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det hårde efterspørgselspres skyldes flere faktorer. Birgit Daetz peger på renten og en øget lyst til at sælge.

”Behovet for boliger i byen får priserne til at stige, og med en boligboble i frisk erindring, spekulerer potentielle sælgere måske på, om priserne igen vil falde, og om vinduet for et godt salg lukker snart. Og samtidig oplever køberne et fordelagtigt renteniveau, der gør, at mange kan købe dyrere boliger end tidligere. Det skaber alt sammen et meget livligt marked.”

Ændringer i hele landet

Det er dog ikke kun i hovedstaden, der ses udviklinger i udbuddet. I de øvrige regioner er der generelt markante ændringer at spore, når man sammenligner med samme tidspunkt sidste år.

I Region Sjælland, hvor efterspørgslen efter ejerlejligheder har været stigende henover de seneste år, er udbuddet faldet med over 17 procent, mens det i Region Nordjylland er steget otte procent.

”Det er naturligvis også vigtigt at tage notits af de ændringer, der sker i provinsen, da de kan være med til at indikere strømninger på boligmarkedet i forhold til salgs- og prisudviklinger. Men når vi ser på antallet af salgsemner i de enkelte regioner, kan vi ikke komme uden om, at København er motoren på markedet, og der skal derfor noget mere til at skabe et fald på 11 procent,” pointerer Birgit Daetz.

Udbud: Ejerlejligheder maj 2017

Udbudt antal boligerÆndring seneste månedÆndring seneste år
Hele landet6.528-3,2 %-10,2 %
Region Hovedstaden3.410-3,8 %-11 %
Region Midtjylland1.196-2,6 %-14,9 %
Region Nordjylland6192,5 %8,2 %
Region Sjælland470-3,9 %-17,3 %
Region Syddanmark833-5 %-6,7 %
Find mere om