Løsning på boligproblem: Flere under samme tag

Foto: Boligsiden

En delelejlighed kan være et godt alternativ til et kollegieværelse, egen lejlighed eller til at bo hjemme.

Mange studerende løber panden mod boligmuren, når de skal finde tag over hovedet her i ugerne op til studiestart. Det kan være svært at finde det rigtige sted at bo, og måske er lysten til at stå alene ved kødgryderne heller ikke tillokkende. I mange tilfælde kan løsningen være at dele en lejlighed med et par andre, der står i samme situation. Det er selvfølgelig en stor investering, men til gengæld er man flere om at betale de månedlige udgifter. Hvis man deles ligeligt om lånet, bliver det også lettere at få flere kvadratmeter at boltre sig på.

”Boligsalget går historisk godt for øjeblikket, og der er rift om de små lejligheder, hvor mange bliver solgt som forældrekøb. I juni måned i år blev der solgt flere 2- end 3-værelses lejligheder i København, Odense og Aalborg. I Odense og Aarhus kan vi i samme måned se, at udbudsprisen pr. kvadratmeter var højere for 2- end for 3-værelseslejligheder”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Husk spillereglerne!

Når man først har lagt pengene på bordet, købt lejligheden og pakket flyttekasserne ud, gælder det om at få hverdagen til at hænge sammen. Her fire grundregler til dig, der er blevet nogens roomie:

#ærlighed

Det er vigtigt at være ærlige, når man deler lejlighed. Hvis du bliver irriteret, hver gang de andre krummer på bordet, så husk at snakke om det og få det ud af verden. Hold et husmøde en gang om ugen eller måneden og tag snak om, hvordan det går. I kan også have en særlig køkkenbog, hvor I skriver små beskeder til hinanden. Og husk, at det ikke kun behøver at være brok over beskidt service i køkkenvasken.

#køkkenet

Hvem har drukket den sidste mælk? Køleskabet er et oplagt konfliktpotentiale. Husk at aftale, hvornår I køber ind, og hvem der gør hvad. Måske har I en fast indkøbstjans, som I skiftes til at tage. Måske har I hver jeres hylde og køber kun ind til jer selv.

#rengøring

Gulvvask, toiletrens og fedtede fingre på køkkenskabene. Husk at aftale, hvem der gør rent på fællesarealerne – og hvornår. Ellers bliver det hurtigt både ulækkert og irriterende. Lav helt klare regler for, hvad der er tilladt, og hvad der er no-go, når det kommer til karklude i køkkenvasken og at lade håndklæder ligge på gulvet.

#Fester&gæster

Det er ikke alle, der synes, det er fedt med fest tre dage om ugen. Husk at cleare med dine roomies, om det er ok, at du inviterer de andre med hjem til fyraftensøl efter hvert gruppemøde.

Fire oplagte delelejligheder (til tre personer)

København S

Lombardigade 15, 2. th, 2300 København S 

80 kvadratmeter fordelt på tre reelle rum og et køkken med spiseplads. Centralt på Amager, 5 min på cykel til ITU og KUA – og tæt på Amager Strand.

Udbudspris: 2.349.000 kroner

Aarhus N

Jens Baggesens Vej 112, st. tv., 8200 Aarhus N

89 kvadratmeter, tre store rum. Solrig altan og nyt køkken fra 2015. Ligger tæt på universitetet.

Udbudspris: 2.125.000 kroner

Aalborg

Anneberghøj 3, 1. 9000 Aalborg

Tre store værelser, køkken med spiseplads, et kælderrum, garage og mindre dele-have. Ligger centralt i Aalborg.

Udbudspris: 1.898.000 kroner

Odense C

Palnatokesvej 42, st, 5000 Odense C

92 kvadratmeter. Tre reelle rum. God beliggenhed i forhold til universitet, centrum og kommende letbane.

Udbudspris: 1.345.000 kroner

Find mere om