Liggetider på 73 år

solgte huse

Foto: Boligsiden

Selvom salgstiderne er faldet i 2013, er der nogle boliger, der slår rødder på Boligsiden.dk. For boliger, der endnu ikke er solgt, er liggetider på over 2.000 dage er ikke unormalt. De ekstreme ligge- og salgstider rusker i billedet af boligmarkedet.

Har man solgt sin bolig i år, har man kunnet glæde sig over, at det er gået markant hurtigere, end hvis man havde solgt den i 2012. På landsplan er salgstiden faldet med 4 procent for villaer og rækkehuse og hele 18 procent for ejerlejligheder. Har man solgt en villa i år, har det gennemsnitligt taget 7 måneder. Gennemsnittet dækker heldigvis over mange langt hurtigere salg.

Ekstreme ligge- og salgstider trækker gennemsnittet op

Hver fjerde villa blev i oktober 2013 solgt på gennemsnitligt 30 dage. I den anden ende af skalaen blev den tunge fjerdedel af villaerne solgt på i gennemsnit 504 dage. I Oktober blev rekorden i lang salgstid sat på en villa, der havde været til salg i 1.593 dage, før den blev solgt – altså over 4 år. Det er dog ikke nær så slemt som juni-rekorden, der talte 2.421 dage, dvs. over 6 år, på Boligsiden.dk, før den blev solgt.

”Vi kigger tit på gennemsnittene i statistikkerne, men det er også interessant at se på yderpunkterne, da de i høj grad er med til at forme gennemsnitstallene. Har man blot en enkelt bolig med en salgstid på over 2.000 dage, trækker det gennemsnittet gevaldigt op. Men sådan er det med statistik. Og gennemsnitstallene giver stadig en ide om, hvad man kan forvente, og hvordan tendensen er, fx om det går hurtigere nu end sidste år”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

10 huse har været til salg i 73 år

Og så er der de huse, der ikke er blevet solgt. Dem, der ligger og samler støv på Boligsiden.dk, og som ingen rigtig har taget til sig. De 10 villaer med den længste liggetid har til sammen ligget på Boligsiden.dk i mere end 73 år. Boligen med den længste liggetid har været til salg i godt 2.800 dage – det er små 8 år.

Bliver en af de villaer solgt i morgen, er det naturligvis virkelig glædeligt for den enkelte sælger, men det bliver også en af de villaer, der rusker i statistikken og trækker den gennemsnitlige salgstid op.

Boligmarked med yderligheder

Set over de seneste fem år, er der kommet større ulighed i salgstiderne. Det er den tunge fjerdedel, det vil sige den fjerdedel af villaerne, der er længst tid om at blive solgt, der er blevet tungere og tungere, mens de resterede villaer har holdt et relativt stabilt niveau.

I januar 2009 blev husene i den tunge fjerdedel solgt på 342 dage i gennemsnit. Rekordholderen i lang salgstid blev solgt på 1.335 dage. I dag ligger den tunge fjerdel på over 500 dage og rekordholderne har i år ligget på mellem 1.600 og 2.400 dage.

Tendensen er, at huse, der er svære at sælge, kun er blevet endnu sværere at komme af med. Tendensen er også, at disse huse ligger langt fra de store byer. Omvendt er efterspørgslen efter boliger nær de større byer steget, og salgstiden her faldet.

Find mere om