Langt færre små lejligheder til salg

Foto: Boligsiden

Mens udbuddet af villaer og rækkehuse fortsætter opad, bliver der fortsat færre – især mindre – ejerlejligheder til salg. I hovedstadsområdet er antallet af små lejligheder til salg halveret i forhold til for et år siden.

Der er i dag næsten 4.000 færre ejerlejligheder til salg, når man sammenligner med samme tidspunkt sidste år. Faldet er størst i København, hvor nedgangen er på 40 procent. I to andre studiebyer, Århus og Odense, er faldet på 20 procent.

Det konstaterer Realkreditrådet i sin seneste statistik over udbuddet på det hjemlige boligmarked.

I hovedstadsområdet er det især de mindre ejerlejligheder, der er blevet færre af på ejendomsmæglernes hylder. Det kommer givetvis til at påvirke de kommende studerendes boligvalg op til semesterstart om få uger.

50% færre små lejligheder til salg

”I hovedstadsområdet er nedgangen i antallet af udbudte ejerlejligheder koncentreret om mindre lejligheder på under 100 kvadratmeter. På godt halvandet år er antallet af disse lejligheder til salg således halveret. Ved forældrekøb op til efterårets studiestart er der hermed langt færre valgmuligheder end de seneste år”, siger Jan Knøsgaard, der er vicedirektør i Realkreditrådet.

På landsplan er der i dag 3.758 færre lejligheder til salg end 1. juli 2008. To tredjedele af disse ligger i København og omegn, og totalt set er der i hovedstaden 2.073 færre lejligheder under 100 kvadratmeter til salg i dag.

Alligevel er antallet af boliger til salg nogenlunde konstant. Der er i dag 62.000 helårsboliger til salg. Det er kun 1.000 færre end 1. juli sidste år. Men ifølge Realkreditrådet dækker tallene over en meget uensartet udvikling.

Sjællænderne vil ikke sælge huset

”Til salg-skiltene er blevet flyttet rundt. Der er blevet færre ejerlejligheder til salg, mens antallet af parcel- og rækkehuse med et til salg-skilt er steget. Omvendt koncentrerer stigningen i antallet af parcel- og rækkehuse, der er til salg, sig vest for Storebælt”, siger Jan Knøsgaard.

Der er i dag godt 3.000 flere parcel- og rækkehuse til salg end for et år siden. Men hvor udbuddet er kraftigt stigende vest for Storebælt, falder antallet af til salg-skilte både i hovedstadsområdet og i Østsjælland.

Det vil jyderne til gengæld gerne

I Jylland og på Fyn er der således 4.635 flere villaer og rækkehuse til salg sammenlignet med for et år siden. I samme periode er der blevet 875 færre til salg på Sjælland og 702 i København og omegn. Det giver en nettotilvækst på 3.058 villaer og rækkehuse.

Et par områder bryder dog med den generelle tendens; ser man på Jylland, er stigningen betydeligt svagere i Østjylland sammenlignet med resten af landsdelen. På Sjælland stiger udbuddet svagt i Vest- og Sydsjælland.