Kurven er knækket: Året startede med et stigende udbud på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Efter en lang periode med faldende udbud af ejerlejligheder, er kurven igen opadgående. Flere og flere sætter deres lejligheder til salg, viser tal fra Boligsiden.dk

Efter mange måneder med et magert lejlighedsmarkedet, er der kommet nye boller på suppen. I januar 2013 knækkede kurven, der har været stigende lige siden. Flytteklare danskere vil af med lejlighederne.

”Flere og flere sætter deres ejerlejlighed til salg. I januar ramte vi bunden med 6.650 lejligheder til salg, men nu er vi oppe over 7.000” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Som køber kan man glæde sig over, at der nu er langt flere boliger at vælge imellem end i starten af året. Der er kommet 500 ekstra lejligheder til salg, hvilket svarer til en stigning på knap 8 procent. Vi er dog stadig langt fra udbuddet i starten af 2009, som lå på knap 12.000.

Stigende priser hjælper på motivationen

Selvom priserne på ejerlejligheder har været stigende i næsten et år, er det først nu, at udbuddet følger efter. Det er dog ikke udsædvanligt, at der går noget tid, før skuden vender, og boligejerne for alvor begynder at tro på udviklingen.

Men netop lejlighedsejerne har al mulig grund til at tro, at de står i en god position. ”Priserne er stigende, salgstiderne faldende og prisnedslagene bliver mindre og mindre. Ejerlejligheder er blevet sælgers marked, og det er et gunstigt tidspunkt, hvis man vil sælge”, siger Birgit Daetz.

Læs også: Ejerlejligheder er blevet sælgers marked

Godt tidspunkt at flytte i hus

Har man en ejerlejlighed og overvejer man en sommer i eget hus med have, er det et udmærket tidspunkt at rykke på. Mens priserne stiger markant på lejlighederne, går det ikke nær så stærkt for husene. Derfor kan man netop nu få en god pris for sin lejlighed og købe et hus til en billig penge. Det regnestykker har nok også spillet ind for mange af dem, der sætter deres lejligheder til salg nu.

Fakta fra Boligsidens udbudsindeks

Villa og rækkehuse:

  • Med 41.979 villaer til salg har udbuddet været stigende siden årsskifte – i alt godt 5 procent flere.
  • Stigningen skyldes især de mange nye boliger udbudt til salg. I alt blev der sat 11 procent flere villa/rækkehuse til salg i 2013 end i de første fire måneder af 2012.

Ejerlejlighed

  • Siden årskkiftet er antallet af lejligheder udbudt til salg steget med knap 500 eller knap 8 procent.
  • Stigningen skyldes især de mange nye lejligheder udbudt til salg. I alt blev der sat knap 13 procent flere lejligheder til salg i 2013 end i de første fire måneder af 2012.

Fritidshus

  • Netop nu udbydes der 14 procent flere sommerhuse end ved årsskifte og 4 procent flere end for et år siden.
  • Den største årsstigning i udbuddet findes i Nordjylland, hvor der netop nu er 10 procent flere fritidshuse til salg en sidste år.