Københavnere er vilde med nybyggede rækkehuse

Nybyggede rækkehuse i København er kun marginalt dyrere end tilsvarende ældre byggeri. Derfor er liggetiden også kortere for de nye boliger. I Vestjylland er udviklingen stik modsat.

I Københavns Kommune er hvert sjette rækkehus, der er til salg, bygget i 2008 eller 2009. Helt præcis drejer det sig om 18 huse. Selv om de nye huse gennemsnitligt er 9 procent dyrere end de ældre rækkehuse, er køberne tilsyneladende ikke afskrækket af prisen.
De nye rækkehuse sælger nemlig en hel del bedre end de ældre af slagsen. Det viser tal fra Boligsiden.

”De nybyggede rækkehuse i København by, der netop nu er i udbud, har kun stået til salg i gennemsnitligt seks måneder. Det er landets tredje korteste liggetid, når man udelukkende ser på nybyggede boliger – herunder sommerhuse, ejerlejligheder, villaer og altså rækkehuse”, forklarer kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

De seks måneder er endda 10 procent kortere end liggetiden for rækkehuse, der er bygget før 2008. Så selv om man skal betale lige over 2.000 kroner mere for en kvadratmeter ny rækkehus, holder det ikke køberne væk.
Forklaringen skal givetvis findes i, at anden- og tredjegangs køberne er på vej tilbage på markedet.

Attraktivt for børnefamilier

”De nybyggede københavnske rækkehuse koster i gennemsnit omkring 3,5 mio. kr. – en god halv million mindre end nye villaer, og selv om de kun er på gennemsnitligt 122 kvadratmeter, hænger pris og størrelse godt sammen for mange børnefamilier, der bor i ejerlejlighed og gerne vil blive i byen”, vurderer Birgit Daetz.

For de boligkøbere, der gerne vil ud af København, men ikke alt for langt væk fra byen, er drømmen om et nyt rækkehus endnu mere realistisk. Der er nemlig netop nu knap 70 nybyggede rækkehuse til salg i Københavns omegn, og de er kun fem procent dyrere end de ældre huse.
”Samtidig får man et hus på samme størrelse som i København, men sparer en halv million i forhold til prisen i byen”, siger Birgit Daetz.

Den lavere pris får imidlertid ikke københavnerne til at valfarte til forstæderne; for den gennemsnitlige liggetid for nybyggede rækkehuse i Københavns omegn er helt oppe på knap 12 måneder – 77 procent over niveauet for tilsvarende byggeri fra før 2008.

Også billigt på Fyn og i Østjylland

Bor man vest for Storebælt og kigger efter et relativt billigt, nybygget rækkehus, skal man vende blikket efter Fyn og Østjylland.
”På Fyn koster det nye byggeri 9 procent mere end det ældre, mens forskellen i Østjylland kun er på 6 procent”, siger Birgit Daetz.

Begge steder er liggetiden for rækkehuse, der er bygget i år og sidste år dog 40 procent længere end de ældre huse.

De nybyggede rækkehuse er altså flere steder i landet kun en smule dyrere, end hvis man køber et hus fra før 2008. Det mønster gælder bare ikke i Nord- og Vestjylland. Især i sidstnævnte landsdel er køberne ikke synderligt interesserede i at bo dør om dør med naboen i et nyt rækkehus.

Største prisforskel i Vestjylland

De nybyggede rækkehuse ved Vesterhavet holder således en gennemsnitspris, der ligger hele 45 procent over tilsvarende ældre byggeri. Det er landets største prisforskel på nyt og brugt. Samtidig er liggetiden for de nye boliger hele 149 procent længere end for de ældre. I alt har de knap 70 rækkehuse, der lige nu er til salg i Vestjylland, ventet på en ny ejer i 13 måneder.

Udviklingen i Nordjylland er kun en anelse bedre; her ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for nybyggede rækkehuse 35 procent højere, mens udbudstiden er 50 procent længere end for de ældre huse.

Find mere om