København støvsuget for små lejligheder

Foto: Boligsiden

De små og billige et- og toværelseslejligheder forsvinder fra det københavnske boligmarked, viser ny opgørelse fra Boligsiden.dk. Udbuddet af små lejligheder falder hastigt i flere af Københavns bydele.

Mens udbuddet af ejerlejligheder i Københavns Kommune samlet set er steget med over 18 procent det seneste år, ser det ikke lige så lyst ud for udbuddet af de små lejligheder. Udbuddet af et- og toværelseslejligheder i København er nemlig faldet med fem procent det seneste år, og i flere bydele er udbuddet af de små lejligheder faldet med over 50 procent alene det seneste år.

Det er især i Københavns ydre bydele som Valby, Sundbyvester og Grøndal, at udbuddet af små ejerlejligheder er mere end halveret. Mange andre bydele har dog også oplevet en nedgang, og i områder som Bispebjerg, Brønshøj og Vanløse er der også langt færre små lejligheder til salg nu end for et år siden.

”De små lejligheder forsvinder fra markedet i de lidt billigere områder af København, og det kan blive en bombe under studieboligmarkedet, når det nye hold studerende starter efter sommerferien”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Nye, små lejligheder skyder op som millionærboliger

I andre områder er andelen af et- og toværelseslejligheder steget markant det seneste år. I bydelene Frederiksholm, Ørestad, Frederiksberg C, Nord- og Sydhavn er udbuddet af et- og toværelseslejligheder mere end fordoblet det seneste år. Men det kommer ikke til at hjælpe de studerende ud af boligkrisen. I Nord- og Sydhavnen er udbuddet af små lejligheder steget fra henholdsvis 2 og 5 til 5 og 15 lejligheder; en stor procentvis stigning, men ikke noget, der for alvor rykker ved antallet samlet set.

”De lejligheder, der skyder op i disse områder, er nybyggede lejligheder, der koster flere millioner. I både Nordhavn og Ørestad koster den billigste lejlighed lige knap to millioner for ca. 50 kvadratmeter, og de fleste lejligheder koster langt mere. I Brønshøj og Valby kan man stadig få ejerlejligheder til under en million, men der bliver færre og færre af dem. Det er ikke kun fordi, priserne stiger, men fordi de små lejligheder simpelthen forsvinder fra markedet”, siger Birgit Daetz.

Faldet i udbuddet af små ejerlejligheder skyldes primært den store efterspørgsel, og ikke at færre sætter deres lejlighed til salg.

”Der kommer rigtig mange nye ejerlejligheder til salg, men de bliver solgt hurtigt, og de korte salgstider er årsagen til, at udbuddet samlet set falder”, siger Birgit Daetz.

Sådan har udbuddet af små lejligheder udviklet sig

Ændring i udbud af et og toværelseslejligheder i Københavns bydele fra maj 2015 til maj 2016.

Sådan gjorde vi:

Vi har sammenholdt udbuddet af ejerlejligheder på et og to værelser i april 2015 med udbuddet i april 2016 fordelt på bydelene i København. På grund af bydelenes størrelse og udbuddets sammensætning er datagrundlaget i nogle bydele lille, hvilket påvirker den procentvise udvikling i antallet af lejligheder til salg.