Kæledyr i boligen kan bremse et salg

Foto: Pixabay.

Hundehår i boligen hitter ikke. En afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at hver tredje enten vil have et prisnedslag på et køb eller ganske enkelt går helt uden om boliger, hvor der har boet kæledyr.

Mens havudsigt eller et nyt, moderne køkken kan sætte skub i et boligsalg, er der andre forhold, der virker helt modsat, når jagten på en boligkøber sætter ind. Det gælder for eksempel kæledyr. En ny afstemning på Boligsiden.dk viser, at hver tredje af de brugere, der har afgivet svar, forholder sig skeptisk til de spor, dyr efterlader i boligen.

20 procent svarer, at de vil have et afslag i prisen, hvis sælger har holdt kæledyr, mens 12 procent ganske enkelt ikke er interesseret i at flytte ind i et hjem, hvor der for eksempel har været hund eller kat.

”Som sælger betyder det, at du skal være opmærksom på de spor, kæledyr efterlader i boligen, hvis du skal sælge. Er der kradsemærker på gulvet og panelerne, kan det godt betale sig at udbedre skaderne inden et salg, ligesom det er en god idé at fjerne vand- og madskåle, når potentielle købere kommer ud og ser huset eller lejligheden. Groft sagt handler det om at mindske de spor, dyrene efterlader, så det ikke bliver en unødvendig stor faktor i købers overvejelser,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

1,2 millioner katte og hunde

61 procent svarer, at det ikke har betydning for deres valg af bolig, om der har boet kæledyr på adressen. Og det er ganske heldigt, for især hunde og katte er afholdte blandt danskerne. Den seneste opgørelse over antallet af kæledyr i Danmark er fra år 2000 og udført af Danmarks Statistik.

Undersøgelsen viste, at der dengang var omkring 880.000 familier, der havde minimum ét kæledyr. Det svarer til 40 procent af det samlede antal familier her i landet. Katte og hunde er de mest populære firbenede venner, og i år 2000 var der intet mindre end 650.000 registrerede katte og 550.000 hunde.

”Som boligkøber udelukker man en stor andel af boliger, hvis man fravælger salgsemner, hvor husstanden inkluderer dyr. Det er dog klart, at det for nogle kan være nødvendigt på grund af allergier. For andre handler det i højere grad om den stand en bolig med særligt større hunde kan være i. Uanset hvordan man vender og drejer det, medfører hold af visse typer kæledyr ekstra slitage og brugsspor,” siger Birgit Daetz.

”De fleste foretager dog en større eller mindre form for renovering i forbindelse med overtagelsen af en bolig, og skifter man væv på væggene, maler og sliber gulve, er det begrænset, hvilke spor der så er tilbage,” tilføjer hun.

Sådan gjorde vi:
I perioden fra d. 11. september til den 20. september spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk ”Betyder det noget for dig, hvis ejeren af den bolig, du kigger på, har haft kæledyr?” De i alt 1.103 svar fordeler sig således:

Find mere om