Hver fjerde lejlighed til salg koster under 1 mio. kr.

Foto: Boligsiden

Antallet af ejerlejligheder til under 1 million er på landsplan nærmest eksploderet. I 14 kommuner er det mindst hver anden lejlighed, der koster under millionen. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

27 procent. Så stor en andel af de ejerlejligheder, der netop nu er til salg i Danmark, koster under 1 million kroner. Det er mere end en fordobling i forhold til nytår for to år siden; dengang var tallet kun 12 procent.

”Det er ikke helt forkert at kalde udviklingen eksplosiv. Og den ser ud til at fortsætte, for siden årsskiftet er det hver måned omkring hver fjerde nye lejlighed, der er sat til salg, som kan fås for under en million kroner.” Det fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

Udviklingen skyldes primært, at der i dag bliver sat væsentligt færre ejerlejligheder til salg rundt om i landet. Alene i løbet af de sidste 18 måneder er andelen af nyudbudte ejerlejligheder faldet med knap 50% – fra godt 2.300 i maj 2008 til 1.200 i oktober måned.

”Samtidig holder antallet af nyudbudte lejligheder til under 1 million kroner sig stabilt på over 300 om måneden fra marts måned til i dag. Og derfor udgør de billigste ejerlejligheder i dag mere end hver fjerde, der er udbudt til salg”, siger Birgit Daetz.

For få billige lejligheder

De store prisfald gennem de seneste par år har altså den effekt, at væsentligt færre ejere af lejligheder nu ønsker at sælge.

”Men prisfaldene betyder i sagens natur også, at mange af landets små lejligheder har været for dyre – relativt set – og at priserne nu er mere realistiske i forhold til købernes muligheder. Vi hører jo også fra ejendomsmæglerne, at der simpelthen ikke er nok af de små lejligheder til salg i de største byer – Århus og København. Så når de er på markedet, bliver de også flået ned af hylderne”, siger Birgit Daetz.

I København og Århus er det således kun 12-13% af ejerlejlighederne, der står til salg, som man kan få for et seks-cifret beløb. I kommuner som Middelfart og Dragør er det derimod helt umuligt, mens der i Frederiksberg er seks af slagsen til salg – svarende til 2% af det samlede udbud.

Omvendt er der altså også rigtig gunstige muligheder, hvis man vender blikket lidt væk fra de allerstørste danske byer og kigger ud i landet.

90% til under 1 mio. kr.

”I 14 kommuner er det over halvdelen af det samlede udbud af ejerlejligheder, som kan fås for under en million. I Høje-Taastrup er andelen 55 procent, mens man i det østjyske – i stedet for Århus – kan kigge efter lejlighed i Randers. Her koster tre ud af fire lejligheder mindre end en million kroner”, fastslår Birgit Daetz.

Boligsidens tal viser endvidere, at man i to kommuner nærmest vader i billige ejerlejligheder. I Jammerbugt og Brønderslev-Dronninglund koster 92% af de udbudte ejerlejligheder under 1 mio. kr.