Hver 6. bolig er til salg i over et år

Foto: Boligsiden

Mens boligsælgerne i Region Hovedstaden kun i få tilfælde må vente mere end et år på at få solgt boligen, er det noget sværere i resten af landet. På kommuneplan har sælgerne på Læsø det hårdest.

Hver sjette – eller 16 % af alle boliger til salg herhjemme har ventet på en ny ejer i mere end et år. Det fremgår af en opgørelse fra Boligsiden.dk.

Opgørelsen viser også, at selv om boligpriserne har været højest i København og omegn, er sælgerne faktisk bedst til at sætte en pris, som boligkøberne er villige til at betale.

”Sælgerne i Region Hovedstaden er relativt gode til at sætte en pris, der skaber interesse hos mulige købere. Det er i hvert fald et faktum, at blot knap 8 % af boligerne i Region Hovedstaden står til salg i et år eller mere. Til sammenligning gælder dette for 17 % af boligerne i Region Nordjylland, der topper listen”, fortæller kommunikationschef Birgit Daetz fra Boligsiden.

Hos ejendomsmæglerkæden Home er man bestemt ikke overrasket over, at københavnerne og nordsjællænderne er så hurtige til at komme af med huset eller ejerlejligheden.

Københavnere vil ’videre’

”Borgerne i eksempelvis København sælger deres bolig, fordi de skal videre til en større bolig eller væk fra byen. Derfor er de mere villige til at sænke prisen i en fart. Det ser vi især på ejerlejlighedsmarkedet, hvor der er godt salg i de små lejligheder. I for eksempel Sønderjylland er man nok mindre tilbøjelig til at sænke prisen – måske fordi tilknytningen til lokalområdet er større, og det ikke er ’livstruende’ at få solgt i en fart”, forklarer kommunikationschef Niels H. Carstensen

Kigger man på de tre øvrige regioner viser tallene, at 15 % af de ledige ejerboliger i Syddanmark har ventet på en ny ejer i over et år, mens tallet i både Region Sjælland og Midtjylland er på godt 12 %.

Sværest at sælge på Læsø

Stiller man skarpt på landets 98 kommuner, fremgår det, at sælgerne på Læsø tilsyneladende har sværest af alle, når det gælder om at komme af med boligen. Her er det omkring 44 % af de 150 boliger, der netop nu er til salg, som har et til salg-skilt plantet i forhaven på 13. måned eller længere.

”Det hænger helt klart sammen med, at der ikke længere er så mange, der har den store tilknytning til en ø som Læsø. Og så har øen levet højt på, at der er mange helårshuse, der må benyttes som fritidshuse. Eftersom det marked ligger underdrejet for tiden, rammer de to nævnte faktorer i kombination Læsø”, fastslår Niels H. Carstensen.

Her står under 5 % til salg i et år

I kommuner som Egedal og Vallensbæk i københavnsområdet samt Odsherred, Faxe, Næstved og Vordingborg i Region Sjælland er det mellem hver 4. og hver 5. ejerbolig, der har stået til salg i over et år.
Den del af listen fuldendes af de jyske kommuner Odder og Syddjurs.

I den anden ende af skalaen er boligsælgerne i Tårnby på Amager, velhaverkommunen Hørsholm i Nordsjælland og Ballerup vest for København duksene. Her er det under 5 % af ejerboligerne, der har stået til salg i mere end et år.

Der er for tiden 58.000 boliger til salg hos landets ejendomsmæglere, og heraf har godt 9.000 ventet på en ny ejer i 12 måneder eller mere.