Huskøb: Her er byggeårene der storsælger

Foto: Boligsiden

Villaer bygget i 1970’erne er de huse, der sælger bedst i Danmark. I løbet af det seneste år er der solgt knap 8.700 styks, hvilket udgør over en femtedel af det samlede villasalg. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Der er solgt rigtig mange huse i Danmark henover det seneste år. Helt præcist har 39.747 villaer skiftet hænder siden udgangen af januar sidste år, og ser man på, hvilken type huse der har solgt bedst, er svaret ganske klart. Villaer bygget i perioden fra 1960 til 1979 udgør 42 procent af det samlede salg, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.

Og skal man indkredse det til et enkelt årti, er det huse bygget i halvfjerdserne, der løber med vinderpokalen. Henover de seneste 12 måneder er der solgt 8.697 villaer fra årtiet. Til sammenligning er der blot solgt 2.570 styks med byggeår i firserne.

”Villaerne fra tresserne- og halvfjerdserne er de klassiske parcelhuse, der virkelig dominerede byggeriet i perioden. Den mest vægtige årsag til, at det netop er de huse, der sidder så hårdt på salgsstatistikken er, at der blev bygget i meget stort antal, og at der derfor helt naturligt er mange i udbud,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Færrest salg blandt nye huse

I det nuværende udbud udgør husene fra de to årtier dog ikke noget nær den samme andel som i opgørelsen over reelle salg. Ud af de cirka 30.600 villaer, der lige nu er til salg på Boligsiden.dk, er 9.778 huse opført fra 1960 og frem til 1979. Det svarer til en andel på knap 32 procent.

Byggeårene med færrest salg henover det seneste år er årene fra 2010 og frem. Kun 375 af de nye huse har skiftet ejer i perioden.

”Det er meget naturligt, at de helt nye huse ikke skifter hænder i samme omfang som den øvrige udbudsmasse. Har du bygget et hus i 2010’erne bor du højst sandsynligt stadig i det. Og så er prisen et andet element, der kan have betydning, idet huse bygget efter 2009 har en gennemsnitlig salgspris på 3,2 millioner kroner, hvilket er den ubetinget dyreste,” siger Birgit Daetz.

Til sammenligning har huse bygget i halvfjerdserne en gennemsnitlig salgspris på lige lidt under to millioner kroner. Og kvadratmeterprisen er omkring 7.150 kroner lavere end på de helt nye huse. Den laveste kvadratmeterpris er på huse bygget før år 1900. Her kan du få en kvadratmeter for 10.600 kroner.

”Helt generelt kan man sige, at jo ældre et hus er, jo sværere er det at opnå et godt energimærke. Og så er der typisk mere vedligehold forbundet med et køb af en gammel ejendom. Standen på et hus vil i mange områder reflektere sig i prisen. Undtagelsen er områder, hvor grunden udgør primærværdien. Det gælder eksempelvis i københavnsområdet og de centrale dele af Aarhus,” siger Birgit Daetz.

Find mere om