Gang i boligsalget får udbuddet til at skrumpe     

Foto: Boligsiden

Udbuddet er faldet drastisk det seneste år. De mange solgte boliger i 2014 betyder, at der i dag er længere mellem til salg-skiltene, viser tal fra Boligsiden.dk. Vil du have en lejlighed, kan du godt stille dig i kø.

2014 blev et år med markant flere bolighandler end i de fire foregående år. Men succesen har betydet, at der i dag er langt færre boliger på markedet, da hylderne hos ejendomsmæglerne ikke er blevet fyldt op i samme tempo. I december 2014 lå udbuddet af villaer og rækkehuse to procent under niveauet i 2013, mens der var 6,7 procent færre ejerlejligheder til salg. Selv udbuddet af sommerhuse faldt med 2,5 procent det seneste år.

”Det er jo et luksusproblem, at der er blevet solgt så mange boliger, at der nu er færre at vælge imellem for de nye købere. Men et stadigt faldende udbud kan godt gå hen og blive en tendens i 2015, hvis salget fortsætter i samme fart. Det kan især blive et problem for dem, der søger en lejlighed, fordi udbuddet er faldet så markant på netop lejligheder overalt i landet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I dag er der ca. 67.500 boliger til salg på Boligsiden.dk, og det er ca. 3.000 færre end niveauet i 2014. Udbuddet er typisk lavest i vinterperioden, og ofte skal vi forbi februar, før det vender. Når udbuddet i december 2014 alligevel lå markant lavere end i december 2013, tyder det på, at det er andet end sæsonen, der spiller ind. Dermed er der lagt op til et 2015, hvor kræsne boligkøbere skal gøre en ekstra indsats for at finde drømmeboligen.

Sådan finder du drømmeboligen, når udvalget svinder ind

Er du bevidst om, hvad det er for en type bolig, du søger, har du mulighed for at alliere dig med en eller flere ejendomsmæglere. De kan ikke bare hjælpe dig i eftersøgningen; de kan også få dig helt frem i køen, når drømmeboligen kommer til salg.

De fleste mæglere har køberkartoteker, hvor man som køber kan blive skrevet op og noteret for de ønsker og krav, man har til sin kommende bolig. Når en bolig, der matcher kriterierne, dukker op hos mægleren, vil du blive kontaktet.

Mæglerne kan have såkaldte skuffesager, hvor boliger til salg ikke bliver udbudt officielt på f.eks. Boligsiden.dk, men som udelukkende formidles gennem ejendomsmægleren. Her matcher mægleren boligerne med potentielle købere, og står du i mæglerens køberkartotek, kan du blive tilbudt boliger, du ikke ellers kan finde online.

”Hvis udbuddet fortsætter med at svinde ind, som det godt kan tyde på, så vil der blive øget kamp om de gode boliger. Her kan det være en fordel at komme forrest i køen, så det er en god ide at få en god snak med mæglerne i det område, hvor man gerne vil købe bolig, og høre, hvordan de kan hjælpe”, siger Birgit Daetz.