Færre lejligheder til salg i de store byer

Foto: Boligsiden.

Der er markant færre til salg-skilte i ruderne i ejerlejlighederne i Region Hovedstaden og Region Midtjylland end for et år siden. Det sker samtidig med, at salget i de to regioners største byer København og Aarhus stagnerer.

Antallet af ejerlejligheder til salg i Region Hovedstaden og Region Midtjylland er faldet markant. Det viser Boligsiden.dk’s nyeste udbudsstatistik. I forhold til samme tidspunkt sidste år er der 15 procent færre ejerlejligheder til salg i Region Midtjylland og 12 procent færre i Region Hovedstaden.

”Når udbuddet falder, så kan det enten være, fordi der bliver solgt rigtig mange boliger, eller det kan være, fordi der ikke kommer så mange nye til salg. Lige nu er svaret det sidste. Der blev i oktober sat færre ejerlejligheder til salg end sidste år, mens antallet af salg er nogenlunde det samme. Det påvirker samlet set udbuddet negativt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Markante fald i København og Aarhus

Faldet i de to regioner har sin primære rod i et fald i udbuddet i de to regioners største byer København og Aarhus, hvor der er henholdsvis 10 og 17 procent færre ejerlejligheder til salg i forhold til oktober sidste år.

I København og Aarhus spiller de høje priser og store prisstigninger en rolle for udbuddet, og det samme gør den svagt faldende udvikling i antallet af handler i de to byer.

”Handelsaktiviteten i de to byer har været rigtig høj i en længere periode, så nu er der en stor gruppe købere, der allerede har fundet ny lejlighed, mens andre måske holder lidt igen på grund af priserne. Der er altså blevet færre købere end tidligere, og når der er færre købere, er der også færre, der har brug for at sælge. Og det skaber den spiral, der fører til faldende udbud,” forklarer Birgit Daetz.

Stigende udbud i de øvrige regioner

Mens der bliver længere mellem til salg-skiltene i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, er der kommet flere ejerlejligheder i udbud i landets tre øvrige regioner. I Region Nordjylland lyder stigningen på tæt på otte procent.

”Ejerlejlighedsmarkedet i København og Aarhus kan ikke sammenlignes med resten af landet. Dels er markedet meget større, og dels er priserne på et helt andet niveau. Derfor ser vi også ofte, at der er forskelligartede tendenser i forskellige dele af landet, selv om Danmark er et lille land. I netop Nordjylland er der langt færre ejerlejligheder, og det gør udbuddet mere følsomt over for udsving,” påpeger Birgit Daetz.

Udbuddet er steget fire procent i Region Sjælland og én procent i Region Syddanmark.

RegionAntal boliger udbudtÆndringer Måned, %Ændringer År, %
Hele landet6.570-0,7 %-8,6 %
Region Hovedstaden3.336-1,0 %-12,3 %
Region Midtjylland1.194-0,6 %-15,4 %
Region Nordjylland638-0,8 %+7.8 %
Region Sjælland515-0,4 %+3,6 %
Region Syddanmark887-0,1 %+0,6 %

Ejerlejligheder i udbud primo november. Positiv ændring betyder, at der er udbudt flere til salg.