Færre ejerlejligheder trækker boligudbuddet ned

Der står i dag 2.309 færre ejerboliger til salg end for et år siden. Det er især ejerlejlighederne, der trækker boligudbuddet ned. Det skriver Realkreditrådet. Læs nyheden på www.boligsiden.dk.

Boligudbuddet falder. Og det på trods af, at antallet af ejerboliger til salg er steget fra marts til april i år. Boligudbuddet fordeler sig i dag på 44.274 parcel- og rækkehuse, 8.653 ejerlejligheder og 11.895 fritidshuse. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for april 2012.

Læs også: Øget forbrugerbeskyttelse kan blive kvalt i prisstigninger

”Det er første gang i næsten to år, at boligudbuddet er lavere end året før. Det faldende antal boliger til salg i løbet af det seneste år er et udslag af generel pessimisme omkring boligmarkedet. Siden sidste sommer har få nye sælgere meldt sig på banen. Det er den væsentligste årsag til at udbuddet er faldet. Det er ikke, fordi handelsaktiviteten er øget”, siger Ane Arnth Jensen, og fortsætter:

”Antallet af handlede boliger i Danmark ligger således ca. 30 pct. under gennemsnittet de sidste 20 år”.

Betydeligt færre lejligheder til salg

Det er især antallet af ejerlejligheder til salg, der er faldet i løbet af de sidste 12 måneder. Alene ejerlejligheder tegner sig for et fald på ca. 2.000 i forhold til sidste år. Dermed ligger antallet af ejerlejligheder til salg betydeligt under sit historiske gennemsnit. Over halvdelen af faldet i ejerlejligheder til salg skyldes udviklingen i København.

Ejerlejlighedssælgerne har på landsplan sænket priserne på salgsskiltene med 2,6 pct. i løbet af det seneste år. I enkelte større byer, herunder København, er priserne dog stort set uændrede i forhold til sidste år.

”Der står betydeligt færre ejerlejligheder til salg i dag sammenlignet med sidste år. Det er især i København, at der er kommet længere mellem emnerne på ejendomsmæglernes hylder. Her er hver tredje ejerlejlighed gledet ud af markedet i løbet af de sidste 12 måneder, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Stadig mange huse til salg til lavere priser

Antallet af parcel- og rækkehuse til salg er faldet lidt mindre. Trods det lille fald siden sidste år er antallet af parcel- og rækkehuse til salg stadig på et højt niveau.

Sælgerne er stadig villige til at sænke priserne. Udbudspriserne på parcel- og rækkehuse er sænket med 5,2 pct. på landplan i løbet af det sidste år.

”Vi har set faldende udbud af huse hele efteråret og vinteren. Det betyder, at der nu står færre huse til salg end sidste år. Trods det lille fald er udbuddet af huse fortsat på et højt niveau. Det betyder også, at priserne på salgsskiltene har været under pres. Priserne på huse er sænket over hele landet. Alt i alt står vi med et boligmarked, hvor der stadig er rigeligt med huse at vælge imellem. Til gengæld er der ikke så mange lejligheder til salg mere”, siger Ane Arnth Jensen.

Det tager tid at sælge boligen

Udbudstiderne på både parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder ligger på henholdsvis 10 og 8 måneder. Fritidshuse har i gennemsnit stået til salg i næsten 14 måneder.

”Mange af de huse, der står til salg i dag har stået med et salgsskilt siden første halvdel af 2011. De lange udbudstider tyder på, at tilpasningen på boligmarkedet langt fra er slut endnu”, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Find mere om