Ensomme danskere: Antallet af bofællesskaber stiger 20 procent

Foto Boligsiden

Over 210.000 danskere lider af ensomhed. Det sætter kampagnen Danmark Spiser Sammen fokus på i denne uge med fællesspisninger landet over. Og netop fællesskab definerer ifølge en livsstilsekspert en ny æra, som ses tydeligt i antallet af bofællesskaber, der er steget over 20 procent på fem år.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at tæt på 1,2 millioner danskere bor alene, mens en undersøgelse udgivet af Region Midtjylland i 2015 peger på, at over 210.000 danskere ofte føler sig ensomme.

Derfor kører Folkebevægelsen mod ensomhed for andet år i træk kampagnen Danmark Spiser Sammen, der løber af stablen i denne uge. Her afholdes fællesspisning over hele landet, så folk på en nem måde kan møde hinanden og indgå i nye fællesskaber. Kampagnen er en del af en indsats, der skal halvere antallet af ensomme inden udgangen af 2020.

Bliver du så glad for at spise sammen med andre, behøver du dog ikke at begrænse det til ugen, hvor kampagnen kører. Du kan gøre ligesom mange andre danskere: Flytte i bofællesskab.

”Boligpriserne stiger, og det udelukker nogle mennesker fra markedet, men slår man flere økonomier sammen i et bofællesskab, kan man få et hjem og en tryghed sammen med andre. Vi glemte måske fordelene ved bofællesskaberne efter 70’erne, men nu er de igen på mode,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

På vej ind i en ny æra

Ifølge Danmarks Statistik er der i år 225.097 såkaldte ”andre husstande bestående af flere familier”, og antallet af den type bofællesskaber er steget med over 20 procent de seneste fem år.

”Væksten i antallet af bofællesskaber er logisk. Dels ser vi på en lang række andre områder en øget interesse for at dele med hinanden. Tænk bare på AirBnB, diverse delebilsordninger og deling af feriehuse. Det er som om, at vi er på vej ind i en æra, hvor der er mange gode grunde til at rykke sammen om både fast ejendom og andre investeringer, hvor man ikke selv står med hele det økonomiske ansvar,” siger forbrugerspecialist og livsstilskommentator Christine Feldthaus til Boligsiden.dk.

Hun peger på flere eksempler på nye bysamfund, som opstår i en mere kollektiv ånd.

”Både singler, børnefamilier og seniorer flytter på landet sammen for at indgå i et bofællesskab med en masse tilbud om fællesspisning, fællesrum, fællestransport og ikke mindst fælles aktiviteter. Og hvor dem med meget tid kan hjælpe dem med mindre tid. Så jeg forventer helt klart, at der vil være vækst i søgningen mod bofællesskaber – også i fremtiden,” siger Christine Feldthaus.

Bofællesskabet kan opfylde flere drømme

Og er du til fællesspisning og roommates, så kan bofællesskabet mange forskellige ting. Ikke alene kan det bestå af familier, bedsteforældre, singler og enlige forældre med børn. Bofællesskabet kan også sikre, at du får forløst den boligdrøm, som du ikke har overskud eller råd til at opfylde alene.

”Drømmer du om en herskabslejlighed i det centrale København eller et stort rummeligt hus med masser af natur i nærheden, så kan det være løsningen at opfylde drømmen sammen med andre. Der er knap 80 boliger til salg lige nu, der er velegnede til bofællesskab, så hvis du er til Danmark Spiser Sammen og finder nogen at flytte sammen med, så er der mange muligheder i hele landet,” siger Birgit Daetz.

Ofte er det faktisk ret let at finde de boliger, der er velegnede til formålet. Ejendomsmæglerne hjælper nemlig til i deres salgsopstillinger, idet de skriver, hvis et hus er velegnet som bofællesskab. Vi har gravet i disse og fundet 10 forskellige boliger, der kunne fungere perfekt som bofællesskaber.

Byhuset i kartoffelrækkerne
Webersgade 42
2100 København Ø
132 m2
Værelser: 6

Liebhaverejendommen på Fyn
Tårup Byvej 3B, Tårup
5871 Frørup
567 m2
Værelser: 9

Det gamle plejehjem
Ydbyvej 49, Gettrup
7760 Hurup Thy
568 m2
Værelser: 16

Den naturskønne lystejendom
Hjøllundvej 27, Arnborg
7400 Herning
402 m2
Værelser: 14

To lejligheder under samme tag
Strandvejen 75
6854 Henne
192 m2
Værelser: 6

Storvilla tæt på hjertet af Aarhus
Silkeborgvej 692
8220 Brabrand
279 m2
Værelser: 7

Plads til 3 generationer (billede i toppen af artiklen)
Ambjergvej 86
4760 Vordingborg
435 m2
Værelser: 9

Fælles sommerbolig på Bornholm
Arnagervej 18, Arnager
3700 Rønne
277 m2
Værelser: 11

Bofællesskab med parklignende have
Nr. Kirkebyvej 1, Nr. Kirkeby
4840 Nørre Alslev
333 m2
Værelser: 16

Villa med 2 separate boliger
Mølvangvej 71
7300 Jelling
205 m2
Værelser: 8