Det samlede boligudbud er øget med 10.000 boliger siden vinterferien

Foto: Boligsiden

Det samlede antal boliger til salg er stort set steget hver eneste uge siden uge syv i år. Dermed har køberne fået lidt over 10.000 flere boliger at vælge imellem siden vinterferien, viser Boligsidens nye ugetal.

Boligmarkedet bevæger sig stille og roligt ind i en ny fase efter et par yderst tempofyldte år.

Boligsalget er bremset en smule op, og der er flere, der sætter boligen til salg. Det er en tendens, som Boligsidens ugetal bekræfter nærmest uge for uge i øjeblikket.

Ser vi eksempelvis på de seneste tal fra sidste uge, viser de, at der samlet blev solgt 1.477 boliger i sidste uge (uge 35), imens der samtidig blev sat 2.315 boliger til salg.

Imens niveauet for antal nye boliger til salg i sidste uge er nogenlunde på niveau med gennemsnittet for samme uge i de tidligere år, er antallet af solgte et stykke under gennemsnittet for samme tidspunkt i årene 2015-2019.

10.000 flere boliger til salg på et halvt år

Den udvikling bidrager til at øge det samlede udbud af boliger, som ellers har befundet sig på et meget lavt niveau i både 2021 og i 2022.

Boligsidens ugetal viser, at det samlede udbud af boliger i år var lavest i uge syv, hvor der dengang var 35.453 boliger til salg i Danmark. Men i sidste uge (uge 35) var det antal steget til 45.836 boliger til salg.

”Ser vi på grafen over det samlede boligudbud i år, er det meget tydeligt, at der sker et skifte omkring vinterferien i år, hvorefter boligudbuddet kun bevæger sig i én retning, nemlig op. Og de konkrete tal viser da også, at der er sket en ret stor ændring i købernes valgmuligheder i år. Konkret har de fået 10.000 flere boliger at vælge imellem på det cirka halve år, der er gået siden vinterferien,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Sammenlignet med uge 7 i år, er boligudbuddet steget med 29 procent, og ifølge Birgit Daetz er det ikke helt tilfældigt, at vi ser et skifte netop her.

”Allerede i begyndelsen af året så vi stigende renter og stigende energipriser, men med invasionen af Ukraine i uge 8 (24. februar) blev der skabt øget usikkerhed. Siden da er både renter, inflation og energi- og elpriser kun steget yderligere, hvilket har medvirket til den opbremsning, som vi har set på boligmarkedet igennem de seneste måneder,” forklarer Birgit Daetz.

Læs også: Nye ugetal: Boligmarkedet er mærket af krigens konsekvenser

Fortsat lavt udbud trods vækst i år

Vender vi tilbage til det samlede udbud af boliger, er det altså vokset en del igennem 2022. Men der er omvendt også fortsat et godt stykke vej til at nå op på det niveau, der var gældende inden det store handelsboom under corona.

Sammenligner vi med samme tidspunkt (uge 35) i 2019, var der dengang cirka 61.500 boliger til salg i Danmark. En forskel på mere end 15.000 boliger i forhold til det nuværende niveau.

”Godt nok vokser udbuddet i øjeblikket, og vi bevæger os imod tidligere års niveau for antal boliger til salg. Men når det er sagt, skal vi samtidig huske på, at der er et pænt stykke vej, før vi når dertil. Set i en historisk sammenhæng, er der fortsat få boliger til salg, og det er værd at huske på, hvis man overvejer at sætte sin bolig til salg,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Bolighandlerne sker ikke i samme tempo som under corona, men køberne er derude, og trods det stigende udbud har de ikke ubegrænsede muligheder. Derfor sælges der også fortsat boliger i et pænt tempo.”