Det er blevet sværere at finde en bolig til salg

Foto: Boligsiden

Antallet af boliger til salget er faldet det seneste år. Udbuddet er skrumpet, og i Albertslund er kun 0,6 procent af villaerne til salg, viser opgørelse fra Boligsiden.dk.

Er du på jagt efter drømmeboligen, er det ikke blevet nemmere i 2014. Udbuddet af villaer er faldet med en procent på landsplan fra november 2013 til november 2014, mens udbuddet af ejerlejligheder er faldet med knap fire procent. Det viser tal fra Boligsidens Markedsindeks med tal fra november.

Det faldende udbud har gjort, at der i nogle kommuner kun er en meget lille brøkdel af boligmassen til salg. I Albertslund er udbuddet af villaer og rækkehuse faldet med 31 procent det seneste år, og i dag er kun 0,6 procent af kommunens villaer og rækkehuse til salg. Det får ikke bare betydning for boligpriserne men også for salgstiden, der i Albertslund i november var på 84 dage i gennemsnit – og dermed landets laveste.

”I Albertslund er det sælgers marked. Med så få boliger til salg, er der ikke meget at rafle om. Derfor stiger salgspriserne, og boligkøberne slår hurtigt til, for ellers ved de godt, at de risikerer at miste handlen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Salgsprisen på villaer og rækkehuse er steget knap 5 procent over det seneste år i Albertslund. Gennemsnittet på landsplan er en stigning på 3,2 procent.

Stort udvalg i yderkommunerne

På landsplan er 2,9 procent af alle villaer og rækkehuse til salg netop nu, men hvor det i Albertslund blot er 0,6 procent af husene, der har et til salg-skilt i indkørslen, så er det syv procent på Læsø, hvor til salg-skiltene står tættest.

”Yderkommunerne har typisk en større andel af boligmassen til salg. Det hænger sammen med, at salgstiderne er længere, så boligerne akkumulerer og når ikke at blive solgt i helt samme tempo, som de sættes til salg”, siger Birgit Daetz.

I alt er der knap 42.000 villaer og rækkehuse til salg på Boligsiden.dk.

Stort fald i antallet af ejerlejligheder

For ejerlejligheder gælder det også, at udbuddet er faldet. Her er der tale om et fald på 3,8 procent på landsplan fra november 2013 til november 2014, og kun 1,5 procent af landets ejerlejligheder er i dag udbudt til salg. Er man på lejlighedsjagt, får man det sværeste i Brøndby Kommune, hvor kun 0,1 procent af ejerlejlighederne er til salg.

”Efterspørgslen efter boliger på i Vestegnskommunerne er høj, og det gælder både villaer og ejerlejligheder. Det er kommuner, der ligger tæt på København, men hvor boligerne er markant billigere end i Hovedstaden. Det trækker købere til, og de har altså næsten suget alle boliger ud af markedet”, siger Birgit Daetz.

I dag er der 48 villaer og rækkehuse til salg i Albertslund, mens der blot er fire ejerlejligheder i Brøndby.

Find mere om