Det er blevet sværere at finde drømmehuset

Foto: Boligsiden

Flere og flere boligkøbere oplever, at drømmehuset lader vente på sig. Dermed trækker boligkøbet nu ud for 28 procent af de boligsøgende, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Måske er boligkøberne er blevet mere kræsne, eller også betyder det faldende udbud, at boligkøbet er bliver en stadigt sværere øvelse. I hvert fald får flere og flere svært ved at finde drømmehuset, og det betyder, at boligkøbet trækker ud.

I 2012 svarerede 20 procent i en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk, at de ikke havde købt bolig endnu, fordi de ikke havde fundet den helt rigtige bolig. I april i år var andelen oppe på 28 procent, som ventede på at finde drømmeboligen, og som derfor endnu ikke havde skrevet under på en købskontrakt. Andelen af boligkøbere, der venter på drømmeboligen, er steget støt.

”Det er især udbuddet af lejligheder, der er faldet drastisk. Her kan det være virkelig svært at finde den rigtige bolig inden for et bestemt prisspand. Huskøberne har på landsplan ikke oplevet helt samme fald i udbuddet, men i nogle områder, fx på den københavnske vestegn, er udbuddet altid beskedent, og det er skrumpet yderligere de seneste år. Her er det bestemt ikke nemt at finde en bolig”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Det senest år er udbuddet af villaer og rækkehuse faldet med 5,4 procent. I samme periode er udbuddet af ejerlejligheder faldet med 16 procent.

Færre venter på prisfald

I takt med at boligpriserne er steget de seneste år, er andelen, der udskyder boligkøbet i håb om, at priserne vil falde, dalet tilsvarende. I 2012 ventede 13 procent af køberne på, at priserne ville falde, mens det i år kun er 8,5 procent, der venter på prisfald.

”Vi har set flere gange i vores undersøgelser, at boligkøberne følger godt med i prisudviklingen og har et realistisk syn på, hvad de kan forvente. Det afspejler sig også i denne undersøgelse”, siger Birgit Daetz.

Det seneste år er salgspriserne på villaer og rækkehuse steget med 6,7 procent på landsplan, mens salgspriserne på ejerlejligheder nu ligger 11,2 procent over sidste års niveau.

Find mere om