Danskerne går efter de nybyggede sommerhuse

Foto: Boligsiden

Sommerhuse fra 2008 og senere er otte procent dyrere end tilsvarende ældre boliger. Til gengæld bliver de nye huse solgt meget hurtigere. Andre nybyggede boliger koster derimod op til 41 procent mere end de ældre af slagsen.

Kvalitet koster, og nyt er dyrere end brugt. Det ved de fleste af os. Men når det gælder nybyggede boliger, er der himmelvid forskel på, hvor meget de koster mere end de huse og lejligheder, som andre allerede har slidt på.

For eksempel koster ejerlejligheder, som er bygget i 2008 og senere, i gennemsnit 41 procent mere pr. kvadratmeter, mens sommerhuset, hvor den sidste håndværker netop har pakket sit værktøj sammen, er billigst blandt alt nybyggeri herhjemme. Kun otte procent mere skal man betale for en kvadratmeter sommerhus, der er bygget inden for det seneste halvandet år. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk

Boligsiden har sammenlignet kvadratmeterpriser og liggetider for samtlige boliger, der er bygget i 2008 og 2009, med tilsvarende byggeri fra før 2008.

Masser af nye sommerhuse at vælge imellem

”Vores opgørelse viser ikke alene, at et nyt sommerhus kun koster knap en tiendedel mere end et brugt. Den afslører også, at danskerne er vilde med nye fritidsboliger. Hvor de ældre huse i gennemsnit står til salg i over 10 måneder, er liggetiden nemlig kun godt syv måneder for huse, der er bygget i 2008 og senere”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.

Samtidig er den anden gode nyhed, at der er rigeligt at vælge imellem ude i det danske sommerland. For ud af de i alt 10.400 fritidshuse, der netop nu er til salg, udgør de nyeste huse seks procent –svarende til 600 boliger.

Mens danskerne altså er mere end villige til at lægge otte procent mere for at få et nybygget sommerhus, forholder det sig tilsyneladende stik modsat for markedets andre nybyggede boliger. Ikke alene koster disse nemlig mellem 12 og 41 procent mere; de står også væsentlig længere til salg end den ældre boligmasse.

Nye lejligheder er markant dyrere

”Nybyggede ejerlejligheder er prismæssigt markedets dyreste set i forhold til ’brugtprisen’. Mens en kvadratmeter lejlighed i gennemsnit koster 18.500 kroner, er prisen 30.300 kroner for den nye. Det er en forskel på 41 procent”, siger Birgit Daetz.

De nybyggede ejerlejligheder udgør 14 procent af det samlede antal, der er til salg. Men i modsætning til sommerhusene, venter de på en køber i 329 dage, hvilket er 44 procent længere tid.

På husmarkedet er prisforskellen på et nybygget rækkehus plus 12 procent, mens nye enfamiliehuse er en fjerdedel dyrere end huse, som er bygget før 2008.

Liggetiden for nye rækkehuse er imidlertid hele 49 procent længere end de ældre af slagsen, og enfamiliehuse står gennemsnitligt til salg 35 procent længere end tilsvarende boliger fra før 2008, fremgår det af Boligsidens tal.

Find mere om