Brændeovn koster ikke ekstra

Foto: Boligsiden

Vinteren står for døren, og vil du varmes ved brændeovnens hyggelige skær, kan du glæde dig over, at boliger med brændeovn ikke koster ekstra. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

En brændeovn varmer ikke bare rummet op, den skaber også hjertevarme, for noget af det hyggeligste er at sidde ved den knitrende ild og mærke, at vinterkulden skubbes helt ud af knoglerne.

Er du til brændeovne, og er du på boligjagt, er der gode odds på boligmarkedet. Hver fjerde ville, der er til salg netop nu, har en brændeovn, og prisen bliver ikke påvirket af den indbyggede hyggespreder. Tværtimod.
”Villaer med brændeovn udbydes på landsplan til 1.000 kroner mindre pr. kvadratmeter end villaer uden. Hvor villaer med brændeovn udbydes til 12.000 kroner pr. kvadratmeter, bliver villaer i al almindelighed udbudt til 13.000 kroner pr. kvadratmeter”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Ejerlejligheder med brændeovn eller pejs udbydes på landsplan for samme beløb, som lejligheder uden. I Region Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark bliver lejlighederne med brændeovn dog udbudt for ca. 1.000 kroner mere pr. kvadratmeter end lejlighederne uden, mens ejerlejligheder i Region Sjælland udbydes for 3.000 kroner mindre pr. kvadratmeter, hvis der er en brændeovn.

Tænk på miljøet – fyr korrekt

Hvor hyggelige brændeovnene end er, er de desværre også med til at skabe en del forurening. Er du brændeovnsejer, kan du gøre meget selv for at nedbringe udledningen af sodpartikler. Du kan fx tænde op fra toppen – det vil sige, så flammerne bevæger sig oppefra og ned. Det skulle give en renere luft og en bedre forbrænding.

Læg et par stykker tørt træ i bunden af ovnen, og læg godt med optændingspinde oven på. Mellem pindene, der ligger på kryds og tværs, lægger du et par optændingsposer eller avispapir, og så sætter du ellers fut i det hele. Sørg for godt med luft i ovnen i starten. Senere kan du lukke spjældet.

Læs mere om at fyre korrekt på Miljøstyrelsens website

Nye brændeovne er mere miljøvenlige

Miljøstyrelsen anbefaler, at man køber en Svanemærket brændeovn, der er blandt de mest effektive og mindst forurenende brændeovne på markedet. Generelt forurener nye brændeovne mindre end gamle, så selvom din nye bolig allerede har en brændeovn, kan du overveje at skifte den ud med en nyere model.

Find mere om