Boligudbuddet på nedtur

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

I hele 2009 blev der fjernet flere boliger fra internettet, end der blev udbudt. Det sender det samlede boligudbud nedad, og i dag er der 13 pct. færre boliger til salg end på toppen for 14 måneder siden.

Der bliver flere og flere tomme hylder hos landets ejendomsmæglere, for andelen af nyudbudte ejendomme til salg faldt markant igennem 2009.
Samtidig kom der mere fart i handlerne, hvorfor der blev fjernet betydeligt flere boliger fra internettet sammenlignet med 2008.
Faktisk oversteg antallet af fjernede boliger sidste år mængden af nyudbudte ejendomme. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Udviklingen betyder, at der i dag er 13 pct. færre boliger til salg i forhold til oktober 2008, hvor markedet var oversvømmet af ledige boliger. Dengang var der 76.600 boliger til salg, i dag er der 66.500.

Lagerbeholdningen svinder

Hvis boligejerne fremover fortsat vil være tilbageholdne med at sætte boligen til salg samtidig med, at salget stiger, når vi før eller siden et punkt, hvor visse typer ejendomme simpelthen vil være i restordre på ejendomsmæglerens lager.

”Især i 2008 blev der opbygget en stor pukkel af boliger til salg. Aldrig før har vi set så stort et boligudbud samtidig med, at salget stod i stampe. Der var nok mange, der skulle nå at få en ordentlig pris for deres bolig i tide. Men prisfaldet bare fortsatte med uformindsket styrke, for køberne var der jo ikke”, forklarer Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Hun fortsætter: ”På et tidspunkt kommer priserne så langt ned, at det gør for ondt at sælge, og så opgiver man helt at flytte og fjerner sin bolig fra internettet.”

Samtidig er der færre og færre, som sætter boligen til salg på grund af de lave priser. Det betyder så igen, at der kommer flere købere til. Efterspørgslen er der med andre ord, men udbuddet er faldende. Derfor står vi nu i den situation, at lagerbeholdningen af boliger svinder måned for måned.

Laveste antal lejligheder i to år

”Det er især det dalende udbud af ejerlejligheder, der præger statistikken. Der er i dag godt 8.600 til salg – det laveste antal i mere end to år. Og nyudbuddet er nu under det halve af, hvad man så i månederne februar til september 2008”, fastslår Birgit Daetz.

I hele 2008 blev der udbudt 21.800 ejerlejligheder til salg. Sidste år faldt tallet til 14.500. Til gengæld blev der fjernet 27 pct. flere lejligheder, end der blev sat til salg.

Vender man blikket mod enfamiliehusene er forskellen knap så markant. Her er der kun fjernet 4 pct. flere boliger, end der er kommet i nyudbud. Til gengæld er antallet af nyudbudte huse faldet med 24 pct. i 2009 sammenlignet med året forinden.
Det fald er endnu større for fritidshusene; her er der kommet 33 pct. færre huse til salg sidste år.

Alt i alt blev der i 2008 fjernet 88.800 boliger fra internettet, mens der samme år blev udbudt 97.600 – altså en øgning af det samlede udbud på knap 10.000 boliger hen over året.

I 2009 vendte regnskabet totalt. Her blev der fjernet 78.000 boliger, men der blev kun udbudt 71.000 nye. Dermed faldt boligudbuddet med omkring 7.000 hen over sidste år.

Få overblikket over alle boliger til salg i Danmark fra ejendomsmæglere her.