Boligudbuddet fortsætter opad

Foto: Boligsiden

Mens antallet af ejerlejligheder til salg fortsat bliver mindre, sætter stadig flere villaejere huset til salg. Hos Boligsiden steg det samlede antal nyudbud med 78% i årets tre første måneder.

Igen i marts måned steg boligudbuddet, så der i dag er omkring 8% flere boliger til salg end for et år siden. Det er især udbuddet af villaer og rækkehuse samt fritidshuse, der fortsætter opad. Således er der i dag 18% flere parcelhuse og 7% flere fritidshuse til salg end på samme tidspunkt sidste år. Det viser Realkreditrådets seneste tal på området.

Boligsiden følger trop med friske tal, der afslører, at der i marts måned blev lagt 78% flere nye boliger på www.boligsiden.dk, når man sammenligner med december 2008.

Faldende salg presser udbuddet opad

”Tallene dækker over, at aktiviteten på boligmarkedet er mindre om vinteren end i forårs- og sommermånederne. Hertil skal lægges, at finanskrisen nærmest lammede aktiviteten på markedet i de sidste måneder af 2008”, forklarer kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

I december sidste år kom der således blot 5.019 nye boliger i cirkulation på www.boligsiden.dk – et tal, der steg til 8.936 i sidste måned, altså en forøgelse på 78%.
Men de tal blegner en del, når man sammenligner med marts måned i fjor; her lagde ejendomsmæglerne på vegne af boligsælgerne 13.250 nye boliger op på www.boligsiden.dk

”Selv om de værste dønninger fra finanskrisen synes ovre, og danskerne tilsyneladende er mere villige til at sætte boligen til salg nu, så bliver der altså sat væsentligt færre nye boliger til salg i dag”, siger Birgit Daetz og fortsætter:
”Når det samlede boligudbud alligevel stiger, er forklaringen, at salget i perioden er dykket, så det er til at få øje på.”

17% færre lejligheder til salg

Det faldende salg presser priserne nedad, og det huer tilsyneladende ikke i hvert fald én stor gruppe på boligmarkedet: nemlig lejlighedsejerne.

Realkreditrådets tal afslører nemlig også, at udbuddet af ejerlejligheder er faldet med over 17% på et år. Alene i Københavns Kommune og Københavns Omegn er faldet på 29%. Mønstret går igen over hele landet, og af rådets opgørelse fremstår kun Esbjerg Kommune med et plus – på beskedne 3%.

Prisfald måske ovre

Men selv den udvikling kan vise sig at være ganske positiv for markedet; netop nu melder flere mæglere om et stigende salg – godt nok fra et meget lavt bundniveau – især i hovedstaden. Og det er især de mindre lejligheder, som kunderne efterspørger. Men udbuddet er nu mindre end efterspørgslen; der er simpelthen ikke nok små lejligheder til salg i eksempelvis København, lyder meldingen fra mæglerne.

”Det er klart, at den udvikling har en stabiliserende effekt på priserne. Der er derfor grund til at tro, at de værste prisfald på de mindre lejligheder er bremset. Hvis de økonomiske forhold blandt andet i form af historisk lave renter fortsætter med at være så gunstige, så vil det ikke overraske, hvis priserne forbliver på eller omkring det nuværende niveau”, vurderer Birgit Daetz.