Boligudbuddet falder – men flere huse til salg på landet

Foto: Boligsiden

Antallet af boliger til salg er faldet markant det sidste år. Faldet ses for alle typer boliger og i hele landet. Huse til salg i landzonerne udgør nu en større andel af det samlede udbud af villaer og rækkehuse end for fire år siden. Det fremgår af nye udbudstal fra www.boligsiden.dk.

Boligsælgerne holder sig i større antal end tidligere væk fra boligmarkedet. Nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at det samlede boligudbud er faldet med 10 pct det seneste år. Faldet ses for alle boligtyper, men er størst blandt ejerlejlighederne, hvor der i dag er 31 pct. færre til salg sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Det fremgår af nye udbudstal fra www.boligsiden.dk.

Typisk er der flest boligsælgere, som vælger at sætte deres bolig til salg i løbet af foråret, og sådan har det også været i år, men ikke i samme grad som tidligere. Samtidig har antal boliger, der er fjernet fra nettet, været på niveau med tidligere. De seneste måneder er der endda fjernet lidt flere boliger end tidligere.

Vil ikke sælge på bunden

”Antal nye boliger sat til salg stiger omkring påske, men i år er der ikke så mange, der har følt sig ansporet til at sælge. Det tilskriver vi den generelle økonomiske situation og ikke mindst de lavere boligpriser. Boligsælgerne ønsker ganske enkelt ikke at sælge på bunden,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Hun fortæller endvidere, at der i de seneste måneder er blevet fjernet flere boliger fra ejendomsmæglernes udstillingsvinduer. Ifølge Birgit Daetz skyldes det blandt andet, at antallet af bolighandler er stigende.

”Det bliver næppe meget billigere at købe bolig, og det samme gør sig gældende for renteniveauet. Det, tror jeg, køberne har gennemskuet; de slår derfor i stigende omfang til på bolighandlen, fordi de regner med, at bolighandlen samlet set bliver dyrere i de kommende måneder og år”, vurderer Birgit Daetz.

Store udfordringer for boligsælgere på landet

Boligsidens udbudstal viser, at antallet af villaer og rækkehuse til salg er faldet med 10 pct. på et år, og dermed er udbuddet tilbage på samme niveau som i starten af 2009. Statistikken viser dog også, at der er en ændret fordeling mellem boliger i land og by.

”Udbuddet af villaer og rækkehuse i byerne er faldet til samme niveau som for knap fire år siden, men på landet er udbuddet væsentligt større end i 2009. Det toppede med 11.000 boliger til salg på landet for et år siden og er faldet med syv pct. siden da. I dag er der 2.650 flere boliger på landet end i byerne sammenlignet med starten af 2009”, fastslår Birgit Daetz.

I starten af 2009 udgjorde de udbudte villaer og rækkehuse i landzonerne en femtedel af det samlede antal enfamiliehuse til salg i Danmark. I dag er hvert fjerde huse til salg beliggende i en landzone.

Pluk fra udbudstal fra Boligsiden

  • Antallet af udbudte boliger toppede i august 2011 med 84.600 boliger og grunde til salg
  • Det samlede  boligudbud er ultimo september 2012 på godt 74.300
  • Udbuddet af ejerlejligheder er nu 31 pct. lavere end for ét år siden. Det største fald er i Region Hovedstaden, hvor der nu udbydes 42% færre boliger til salg end for et år siden.
  • For fritidshuse er udbudsfaldet på3 pct. Udbuddet steg i Region Nordjylland, og det største fald er i Region Hovedstaden, hvor der nu udbydes 42% færre boliger til salg end for et år siden.
  • Udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet med 10 pct. siden september 2011. Det største fald er i Region Hovedstaden, hvor der nu udbydes 17% færre boliger til salg end for et år siden.
  • Antallet af villaer og rækkehuse til salg i byerne er på samme niveau som i januar 2009.  Antallet af villaer og rækkehuse til salg i landområderne er i dag på 10.200 – det er 27 pct. mere end i januar 2009