Boligudbuddet er raslet ned

Foto: Boligsiden.

De sidste tre måneder af 2008 faldt antallet af nyudbudte boliger med 50 % viser nye tal fra Boligsiden. Heldigvis ser udviklingen nu ud til at vende.

Efterårets finanskrise skyllede som en tsunami ind over boligmarkedet og jog køberne væk og sendte priserne nedad. Det fik boligsælgerne til at smække dørene i og skodde vinduerne til, så antallet af nyudbudte boliger styrtdykkede med 50 % fra september til december.

”Det er især sælgerne af fritidshuse, der forsvandt fra markedet. I december faldt nyudbuddet med 2/3 sammenlignet med september. Når det gælder villaer og ejerlejligheder faldt de nyudbudte emner til halvdelen”, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

Samlet set faldt antallet af nyudbudte ejendomme fra 10.500 i september til 5.000 i julemåneden. Når det samlede fald er på 50 %, skyldes det, at andelslejligheder, landejendomme, grunde og andre ejendomme også tæller med i statistikken. Her er faldet i nyudbudte emner imidlertid knap så stort som for de traditionelle ejerboliger.

Laveste nyudbud i årevis

Kigger man tilbage til 2007 fremgår det af Boligsidens tal, at nyudbuddet toppede i juli måned for snart to år siden. Her var optimismen stadig mere end intakt, og sælgerne sendte i løbet af den måned hele 20.750 nye boliger i udbud. En stigning på 180 % alene i forhold til måneden inden. Siden er udbuddet dalet støt, og året 2008 endte altså helt nede i 5.000 – under 1/4 af toppen for knap to år siden og det laveste i flere år.

Heldigvis vender billedet nu. Både i januar og februar steg antallet af nyudbudte ejendomme nemlig. Faktisk til et niveau i sidste måned, der er højere end i starten af 2007.

”De første fem måneder af 2007 lå tallet lavere end i den netop forgangne måned. Og med til historien hører også, at der forekommer store udsving i aktiviteten fra den ene måned til den anden set over de sidste par år”, siger Birgit Daetz.

Panik har væltet læsset

Forklaringen er, at markedet har været vanvittigt nervøst, siden boligprisfaldet satte ind i efteråret 2006; først stille og roligt og derefter med større og større hast.

”Der har været mange aktører, som har været utroligt usikre på, hvor markedet ville ende henne. Det har nok skabt nogle panikhandlinger og været med til at skubbe til læsset”, mener Birgit Daetz.

Det nye år er imidlertid startet positivt, og landets ejendomsmæglere melder da også om en god start på 2009. Så alt i alt er der forsigtig optimisme for en bedring af det fastkørte boligmarked.