Boligkøbere går efter beliggenhed og pris

Foto: Boligsiden

Når vi køber bolig, går vi efter beliggenhed og pris, men stand og størrelse spiller også ind. Det viser en ny undersøgelse som Boligsiden.dk har lavet over boligkøbernes kriterier, når de ser efter ny bolig.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Det er ingen myte, at beliggenhed er alt. Spørger man boligkøberne selv, er det nemlig det, de først og fremmest lægger vægt på, når de køber bolig. Dernæst spiller prisen ind, og først derefter bliver størrelsen og boligens stand relevant.

”At beliggenheden faktisk slår prisen med et mulehår er interessant. Men når løbet alligevel er så tæt, skal det tolkes, som at pris og beliggenheden skal være lige i skabet hos køberen, hvis boligen skal være interessant. Så kan man nemmere gå på kompromis med nogle af de andre kriterier”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

For at prisen er i skabet, skal den passe til køberens pengepung, som typisk er tilpasset det geografiske område, hvor køberen kigger på bolig. I dyre områder i Storkøbenhavn betaler man meget mere for boligerne end i Sønderjylland. Det betyder også, at en god beliggenhed er relativt meget dyrere i Tårnby end i Tønder. Den rigtige pris spænder derfor over store forskelle.

Knap 38 procent svarer, at beliggenheden er det vigtigste kriterium, når de søger bolig. 31 procent svarer prisen. Kun omkring 10 procent mener, at boligens stand og størrelse er det vigtigste, og forsvindende få lægger vægt på boligens energiforbrug og alder.

Motorvejsvilla til over 3 millioner

At beliggenheden trumfer alle andre parametre, giver nogle aparte eksempler på boligmarkedet. Gentofte Kommune har nogle af landets højeste boligpriser, og whiskeybælte-kommunen er attraktivt placeret i Nordsjælland tæt på Øresund men stadig i kort afstand fra København. Kommunens beliggenhed er derfor i top. Det resulterer i, at en villa, der ligger praktisk talt på Helsingørmotorvejen, alligevel udbydes til 3,5 millioner kroner. Der er ingen tvivl om, at prisen er langt lavere end for lignende villaer andre steder i kommunen, men kun få andre steder i Danmark, kan en motorvejsvilla komme så højt op i pris.

Se villaen på Lyngbyvej 393 i Gentofte

Velholdt villa i Nordjylland for 700.000 kroner

I andre kommuner kan man få flotte og velholdte villaer for en femtedel af prisen for Gentoftevillaen. I Bælum, der ligger mellem Aalborg og Randers, ligger eksempelvis en hyggelig rødstensejendom med en dejlig have og helt nyt køkken. Huset er løbende renoveret og fremstår på alle måder indbydende. Men det skønne hus har beliggenheden i mod sig, og hele herligheden udbydes til salg for bare 699.000 kr. Havde samme hus ligget i Gentofte, havde prisen været oppe i 3,6 millioner kroner.

Se villaen på Ravnborgvej 12 i Bælum