Antallet af udbudte boliger svinger voldsomt

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Boligudbuddet satte rekord i 2010, men faldt som i andre år ganske markant op mod jul. Alligevel er tendensen positiv blandt de boligejere, der sætter deres bolig til salg – antallet af nyudbudte boliger lå nemlig højere i 2010 end året forinden.

Boligsælgerne tager sig en ordentlig lang jule- og nytårsferie. Og de gør det hvert år. Tal fra www.boligsiden.dk viser, at antallet af udbudte boliger dykker gevaldigt i de sidste måneder af et kalenderår, og 2010 er ingen undtagelse.

Selv om boligudbuddet satte alle tiders rekord den 30. juni i fjor med 76.559 boliger til salg på www.boligsiden.dk, er tallet medio januar helt nede på omkring 72.700. Det svarer til et fald i udbuddet på godt og vel 5 pct. Men det reelle fald kommer faktisk først sent på efteråret.

Tæt på tangering

”Fra juni og frem til slutningen af november lå udbudstallet på et stabilt højt niveau. Og så sent som den 27. oktober er tallet på over 76.000. Med andre ord var vi dengang tæt på at tangere rekorden fra juni måned”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Faldet på 5 pct. sætter altså først for alvor ind i løbet af december måned. Men det er der nu ingen større overraskelse i. Nogenlunde det samme scenarie udspillede sig nemlig i både 2008 og 2009.

”Interessen for at sætte boligen til salg er ganske enkelt noget mindre i vintermånederne. Når solen til gengæld kommer højere op på himlen, og sneen smelter hen imod foråret, kommer boligejerne frem fra skjulet, og interessen spirer igen”, siger Birgit Daetz.

Udbud stiger i marts

Både sidste år, i 2009 og i 2008 steg antallet af nyudbudte huse markant gennem marts og april. Og generelt set har udviklingen i de seneste tre år været, at der er kommet et større antal nye boliger i udbud, end der er blevet fjernet fra ejendomsmæglernes udstillingsvinduer.

”I sidste halvdel af 2010 vender den udvikling imidlertid. Fra 1. juli og året ud viser vores tal, at der er blevet fjernet flere boliger end det antal nye, der er kommet til salg. Der er ikke tale om afgørende spænd, og vi vurderer, at det fortrinsvis er de nye regler om krav til energimærkning af boliger, der er årsagen til forsinkelse i at boliger blev udbudt til salg.”, siger Birgit Daetz og fortsætter:

Energimærke påvirker

”Tallene viser nemlig, at antallet af nyudbudte boliger dykker fra omkring 12.000 i juni måned til godt 6.000 i juli. Det tager lidt tid, før markedet får energimærket de nye boliger, og det kan aflæses i statistikken”, lyder det.

Alligevel er konklusionen, at boligsælgerne har været mere positivt stemt i 2010 end det foregående år. Boligudbuddet steg nemlig alt andet lige fra 2009, hvor dét år endte på 67.231. Dermed ligger dagens niveau – trods faldet fra i sommer – godt 8 pct. højere end for et år siden. Og så bliver det bare spændende at se, hvor lang juleferie boligejerne holder, før de kommer ud af vinterhiet og sætter boligen til salg.