Ferien er forbi: Aktiviteten på boligmarkedet vokser for anden uge i træk

Den øgede aktivitet på boligmarkedet gør sig især gældende for villaer og rækkehuse. Foto: Boligsiden.

Sommerferien satte en midlertidig dæmper på boligmarkedet, som efter alt at dømme nu er vendt. De seneste tal fra Boligsiden viser, at der igen i uge 33 var en stigning i både udbud og salg af samtlige boligtyper.

Langt de fleste af os er vendt tilbage i arbejdstøjet efter en forhåbentlig afslappende sommerferie, og det sætter sine spor på boligmarkedet.

For mens kalenderen for manges vedkommende stod på ferie i ugerne 29, 30 og 31, så faldt både antallet af nye boliger til salg og salget af boliger generelt set.

Og nu – hvor ferien for mange er slut – sker der igen en øget aktivitet på boligmarkedet.

Ifølge de seneste tal fra Boligsiden er der således solgt 1.505 boliger i alt i uge 33.

Det er en stigning på 202 flere bolighandler sammenlignet med sidste uge, hvor en næsten tilsvarende stigning også var gældende.

Samtidig kom der 2.244 nye boliger til salg i uge 33 – fordelt på både ejerlejligheder, villaer og rækkehuse samt fritidshuse.

”Det er forventeligt, at vi ser en øget aktivitet på boligmarkedet efter sommerferien, hvor mange også har taget en pause fra tanken om enten at købe eller sælge en bolig,” siger Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og fortsætter:

”Det spændende bliver så at se, hvor længe og hvorvidt den stigning fortsætter. Den usikkerhed, som lige nu præger verden med krig, høje energipriser og rentestigninger gør, at aktiviteten på boligmarkedet er uforudsigelig.”

Her er den største stigning

Det er på boligtypen villaer og rækkehuse, hvor antallet af nye boliger til salg såvel som antallet af solgte boliger er steget mest i uge 33 i forhold til ugen forinden.

Her er der i alt kommet 1.394 nye boliger til salg, hvilket er 157 flere end i uge 32. Samtidig er der solgt 903 villaer og/eller rækkehuse i uge 33, hvilket er en stigning på 112 flere bolighandler sammenlignet med sidste uge.

Dermed er hussalget tilbage på niveau med det, vi oplevede før coronapandemien, hvor der i perioden 2015-2019 i gennemsnit blev solgt 902 villaer og/eller rækkehuse i uge 33.

Lavere niveau end før corona

Anderledes ser det imidlertid ud for markedet for ejerlejligheder. Selv om der har været en stigning i både antal nye boliger til salg og salget i uge 33 sammenlignet med de forgangne uger, så er aktiviteten på et noget lavere niveau, end det var før corona.

I uge 33 var antallet at nye ejerlejligheder til salg på 436, hvor det i perioden 2015-2019 i gennemsnit lå på 555 i samme uge. Tilsvarende blev der solgt 289 ejerlejligheder i uge 33 i år, hvor der i førnævnte periode i gennemsnit blev solgt 374 styks i samme uge. 

”Priserne på ejerlejligheder steg voldsomt under coronapandemien – især i de større byer. Her er prisniveauet stadig højt, som gør, at færre har økonomi til at tilgå det marked. Dertil har vi under pandemien set en stigende popularitet for at bosætte sig i hus med have uden for byerne, hvilket kan være en medvirkende forklaring på, hvorfor det går bedre for hussalget,” siger Birgit Daetz.

”Samtidig er der generelt set en større boligmasse bestående af huse fordelt i hele landet, end der er af ejerlejligheder, som oftest koncentrerer sig i de større byer. Det gør, at udbuddet af huse alt andet lige tiltrækker en større gruppe mennesker, fordi der er flere valgmuligheder, når det kommer til præferencer som prisniveau, geografi og boligens størrelse. Det har også en betydning for aktiviteten på markedet,” tilføjer hun.

[visualizer id=”41496″ lazy=”no” class=””]

Grafen dækker over det samlede antal solgte boliger i uge 33 inden for følgende boligtyper: Villa, Rækkehus, Ejerlejlighed, Fritidsbolig, Kolonihave, Andelsbolig, Landejendom, Helårsgrund, Fritidsgrund, Villa lejlighed, Lystejendom. Kilde: Boligsiden

[visualizer id=”41505″ lazy=”no” class=””] 

Grafen dækker over det samlede antal nye boliger til salg i uge 33 inden for følgende boligtyper: Villa, Rækkehus, Ejerlejlighed, Fritidsbolig, Kolonihave, Andelsbolig, Landejendom, Helårsgrund, Fritidsgrund, Villa lejlighed, Lystejendom. Kilde: Boligsiden