Nye tal: Se, om du også har udsigt til skattelettelser i din kommune

Foto: Boligsiden

Langt de fleste husejere slipper for stigning i boligskatten i 2024 – også i mange af de dyre områder. Det viser nye beregninger fra Skatteministeriet. Se, hvordan du er stillet i din kommune.

Mange husejere har frygtet en stigning i boligskatten i 2024, især i de dyre områder i Danmark. Men den frygt har nye beregninger fra Skatteministeriet manet til jorden. Beregningerne viser konsekvenserne af det nye boligskattesystem for huse, og den vil få mange husejere til at ånde lettet op.

”Enten er der skattelettelser på vej, eller også vil der være tale om en mindre skattestigning med en tilhørende skatterabat,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Kun de dyreste villaer bliver ramt

Selv i dyre kommuner som Frederiksberg og Gentofte slipper mange husejere for skattestigninger. Har man et billigt eller et gennemsnitligt hus, vil man få en skattelettelse. Kun de dyreste huse i de to kommuner bliver ramt af skattestigninger, viser Skatteministeriets beregninger.

I alt er der otte kommuner i Danmark, hvor kommunens dyreste huse har udsigt til skattestigning. Derudover kan der være enkelte liebhaverboliger i andre kommuner, hvor husejerne også bliver ramt af højere skatter, forklarer Mira Lie Nielsen.

I hele 69 kommuner vil der til gengæld være husejere, der har udsigt til at få penge tilbage i skat. Pengene ryger i lommerne på de boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering i perioden 2011-2020.

Hver anden boligejer frygtede skattesmæk

I september 2021 spurgte Boligsiden boligejerne om, hvordan de troede, at den nye boligskattereform ville påvirke deres økonomi som boligejer. Dengang svarede 49 procent, at reformen ville påvirke deres økonomi negativt. Kun 8 procent forventede en positiv påvirkning.

Læs mere: Boligejere frygter nye boligskatters indflydelse på deres økonomi

Endelig ro på efter års usikkerhed

De nye beregninger kan give husejerne ro i maven oven på flere års usikkerhed om det nye boligskattesystem.

”Der har været en meget lang periode med usikkerhed, og mange boligejere har naturligvis været bekymret for udsigten til skattestigninger og påvirkninger af huspriserne. Så jeg er virkelig glad for, at vi nu endelig har fået større sikkerhed om konsekvenserne af boligskattereformen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Også i Nykredit har man oplevet, at både husejere og boligsøgende i de dyre områder har været nervøse for skattestigninger ved overgangen til det nye system.

”Der har været en vis bekymring blandt dem, der har kigget på huse i de dyre områder, for nogle beregninger har tidligere vist, at de ville kunne få nogle meget høje skattestigninger. Den frygt kan de fleste nu lægge fra sig,” siger Mira Lie Nielsen.

Se den fremtidige boligbeskatning i din kommune

Du kan nemt beregne din boligskat for 2024 ved at indtaste din kommune, ejendomstype og din boligs værdi i beregneren på Skatteministeriets hjemmeside:

Beregn din boligskat

Du kan også klikke på linket nedenfor og finde din kommune. Så får du et overblik over, hvordan boligskatten ændrer sig for billige, gennemsnitlige og dyre huse i netop din kommune, og om der vil være udsigt til en skattelettelse, skatterabat eller penge tilbage i skat.

Se eksemplerne: Sådan bliver beskatningen af huse i din kommune – find din kommune fra side 3 i pdf’en

Find mere om