Ny boligskatteaftale skaber usikkerhed hos boligejerne

Foto: Boligsiden

Blandt boligejerne hersker der tvivl om, hvilke økonomiske konsekvenser den nye boligskatteaftale vil få for den enkelte. I en ny afstemning på Boligsiden.dk svarer halvdelen dog, at de tror, aftalen vil påvirke deres økonomi negativt.

Selvom stemningen på boligmarkedet har været overordentlig festlig gennem flere år, er der alligevel nogle mørke skyer forude. Med en ny offentlig ejendomsvurdering, der bliver udrullet i 2020 og en boligskatteaftale, der sætter ind 1. januar 2021, er der flere usikkerheder i spil, der gør, at udsigten i krystalkuglen er en smule mudret, hvis du enten skal købe eller sælge.

Indtil videre er det noget nær umuligt for boligejerne at regne sig frem til, hvordan skatten vil ændre sig fra 2021, og derfor er det også forskelligt, hvilke tanker de danskere, der ejer fast ejendom, gør sig om deres økonomiske fremtid. I en ny afstemning foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk er der dog en overvægt af boligejere, der tror, at boligskatteaftalen vil påvirke deres økonomi negativt. Det svarer 50 procent.

LÆS OGSÅ: Guide: Det skal du vide om de offentlige ejendomsvurderinger

Ingen kender konsekvenserne

Kun hver tiende tror, at påvirkningen vil være positiv, mens hver fjerde tænker, at det reelt ikke får nogen betydning for deres økonomi. Interessant er det desuden at skele til den relativt store gruppe af personer på 17 procent, der har svaret ’Ved ikke’.

”Fordi ingen kender resultaterne af den nye ejendomsvurdering og de kommende skattesatser, er det umådeligt svært at forholde sig til konsekvenserne. Og det kommer klart til udtryk, når så mange tilkendegiver, at de er på bar bund omkring, hvordan aftalen vil påvirke deres økonomi,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

”Dertil kommer, at næsten 50 procent i afstemningen har en forventning om negative konsekvenser – den antagelse er en naturlig måde at forholde sig til noget uvist, da man så er forberedt på det værste,” supplerer hun.

Afstemningens resultater:
Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden fra 30. oktober til 12. november. I alt er der afgivet 1.140 svar til spørgsmålet:

Hvordan tror du, den nye boligskattereform vil påvirke din økonomi som boligejer?

Hovedelementerne i den nye skatteaftale er:

  • Lavere skattesats for både grundskylden og ejendomsværdiskatten.
  • Forsigtighedsprincippet: Beskatningsgrundlaget fastsættes 20 pct. under vurderingen.
  • Ingen boligejere skal betale mere i samlede boligskatter ved overgangen i 2021.
  • En indefrysningsordning giver boligejerne mulighed for at indefryse stigninger i deres boligskattebetaling.

De nye regler betyder, at ejendomsværdiskatten og grundskylden fremadrettet kommer til at følge udviklingen i ejendoms- og grundpriserne. Det gøres for at dæmpe prisudviklingen på boligmarkedet. Skatteministeriet forventer, at ca. seks ud af 10 boligejere får en lavere skattebetaling i 2021. For boligejere, der får en højere skattebetaling, efter aftalen træder i kraft, gælder det, at de først skal betale skattestigningen, når boligen skal sælges.

 Læs mere om, hvordan de nye regler vil blive forvaltet på Skatteministeriets hjemmeside.

Find mere om