Boligkøb: Se, hvor meget du skal betale i boligskat i 2024 via kort på Boligsiden

Hus til salg

Foto: Unsplash

Fra januar 2024 træder et nyt boligskattesystem i kraft i Danmark. Det kan få væsentlig betydning for dine månedlige udgifter til boligskatten, hvis du køber og overtager en bolig efter årsskiftet. Se, hvor meget du kan forvente at skulle betale i boligskat for hver enkelt bolig via kort på Boligsiden.

Hvis du er på boligjagt eller overvejer at købe bolig inden for den nærmeste fremtid, så bør du være opmærksom på, at der fra januar 2024 træder nye ændringer i kraft i boligskatten i Danmark.

Det kan nemlig få væsentlig betydning for dine månedlige udgifter forbundet med boligen, da beskatningen på boliger står til at få en anden sats fra årsskiftet.

Det er nemlig sådan, at køber og overtager du en bolig efter skæringsdatoen 31. december 2023, skal du betale boligskat for din kommende bolig efter de nye boligskatteregler.

I nogle tilfælde vil det betyde, at boligskatten bliver lavere, end den er i dag. I andre vil boligskatten stige, og det er således vigtigt at have for øje, at boligskatten kan blive betydeligt højere, end den er for nuværende.

Boligskatten er nemlig en månedlig ydelse, som der skal være plads til i budgettet, når du køber bolig. Med andre ord kan boligskatten få betydning for, hvor mange penge du kan bruge på boligkøb.

På Boligsiden kan du nu se, hvad den forventede boligskat er for specifikke boliger på kort. Se det her.

Ved at indtaste adressen og klikke på den pågældende bolig kan du se, hvad de månedlige udgifter til boligskatten forventes af være fra 2024 baseret på de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022. Samtidig kan du se den foreløbige ejendomsvurdering for boligen og for de omkringliggende boliger i øvrigt.

Kortet, som er udviklet af IT-virksomheden Septima, giver generelt set et overblik over, hvad de nye ændringer i boligskatten kan få at betydning på lokalt niveau.

”Hele tanken med kortet er, at det skal bidrage overblik og nuancer i forhold til de nye ejendomsvurderinger og det nye boligskattesystem, som er til gavn for både boligkøbere, boligsælgere og boliginteresserede,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:

”Kortet gør, at man let og overskueligt kan se relevante oplysninger om en given bolig herunder de foreløbige 2022-vurderinger og den forventelige boligskat for 2024. Samtidig kan man se, hvad de omkringliggende boliger i nabolaget er vurderet til og står til at betale i boligskat. At kunne se alle de informationer samlet på et kort giver noget overskuelighed, gennemsigtighed og perspektiv til et system, der for mange er kompliceret og svært at forstå, men som samtidig kan have afgørende betydning for folks økonomi i forhold til boligen.”

FAKTA: Hvad er boligskat?

Som boligejer betaler du boligskat, som består af to dele:

1: Ejendomsværdiskat, som er den skat, du betaler for selve din ejerbolig. Denne opkræves af staten.

2: Grundskyld, som er den skat, du betaler for den grund, din ejerbolig er placeret på. Denne opkræves nu af din kommune, men fra januar 2024 vil grundskylden blive opkrævet af staten.

Det er den offentlige ejendomsvurdering, der er med til at bestemme, hvor meget du skal betale i boligskat. Den offentlige ejendomsvurdering er statens skøn over din boligs værdi.

Sådan virker kortet

Kortet er i udgangspunktet et danmarkskort, hvor man som bruger indtaster adressen for den ejendom, som man ønsker at se den foreløbige 2022-vurdering på.

Herefter zoomer kortet ind på adressen og viser samtlige foreløbige ejendomsvurderinger for omkringliggende ejendomme.

Øverst i højre hjørne er det muligt at veksle mellem at se boligernes ejendomsværdi og grundværdi. Samtidig kan man her veksle mellem at se de hidtil gældende vurderinger fra 2011 og de nye, foreløbige ejendomsvurderinger for 2022.

Det er også her, du kan se den forventede boligskat for 202, hvor både satsen for ejendomsværdiskat og grundskyld vises samt den samlede boligskat. Dette kan du se ved at klikke på hver enkelt ejendom.

Kortet er desuden udstyret med en farveskala, som illustrer variationerne i ejendommenes ejendomsværdi og grundværdi i kroner per kvadratmeter grundareal. Jo mørkere farven er, desto højere en værdi er ejendommen vurderet til. 

Indtil videre kan samtlige vurderinger for boligtyperne villaer og rækkehuse samt sommerhuse ses på kortet ved at indtaste en specifik adresse. 

Slå din adresse op her og se den forventede boligskat for 2024 samt de foreløbige vurderinger i dit nabolag.

Find mere om