Sådan udvikler lejlighedsmarkedet sig i Norden

Foto: Boligsiden

De gennemsnitlige salgspriser for lejligheder i København er begyndt at falde. Tilsvarende udvikling ses i Stockholm, hvor lejlighedspriserne begyndte at falde allerede tidligere på året. Og kigger vi mod Oslo er priserne her fortsat stabile.

Det går op. Og det går ned. Sådan har udviklingen været igennem mange år på boligmarkedet, og de seneste tal fra Boligsidens Markedsindeks har netop vist, at salgspriserne for lejligheder i København faldt med knap tre procent fra juni til juli måned i år.

Men hvordan står det egentlig på de primære lejlighedsmarkeder i vores nordiske nabolande? Det har Boligsiden set nærmere på.

For igennem de seneste par år har lejlighedsmarkedet i København og Oslo reageret nogenlunde ens, imens markedet i Stockholm har skilt sig en lille smule ud. Sådan ser det fortsat ud til at være.

Imens salgspriserne først nu har taget et dyk i Københavns Kommune, har den nedadgående udvikling nemlig gjort sig gældende for lejlighederne i længere tid i Stockholm.

Allerede i april 2022 faldt lejlighedspriserne i Stockholm for første gang i flere måneder, og faldet er fortsat frem til juli måned.

”Ligesom herhjemme har rentestigninger også været et vilkår for boligkøberne på det svenske marked i 2022, ligesom inflation og andre øgede omkostninger også gør sig gældende hos vores naboer i Sverige. Det påvirker økonomien og rådighedsbeløbet i den enkelte husstand og dermed også boligpriserne, ligesom det har gjort herhjemme,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Men i modsætning til Danmark finansierer størstedelen af svenske købere deres nye bolig med kort forrentede lån, og dermed påvirker rentestigningerne også hurtigere prisudviklingen i Sverige, end det har været tilfældet herhjemme. Det er med til at forklare, hvorfor vi ser et tidligere fald i priserne i Stockholm.”

Ændring i markedet eller mindre rettelse?

Ifølge tal fra den svenske maklarstatistik.se nåede salgspriserne på lejligheder i Stockholm sit højdepunkt i marts 2022 med gennemsnitlig 87.342 svenske kroner per kvadratmeter. Siden er de faldet til 76.541 svenske kroner per kvadratmeter i juli måned, hvilket svarer til et fald på 12 procent på de fire måneder.

Ifølge Hemnet.se, der er Sveriges største hjemmeside for boligsøgning, viser tallene for de første uger i august, at der har været en stigning i salgspriserne i Stockholm, hvilket har ført til spekulationer om, hvorvidt markedet igen er ved at vende.

Men den antagelse, maner privatøkonom i den svenske gren af Nordea, Ingela Gabrielsson, til jorden i et interview med Svenska Dagbladet.

”Vi skal huske, at det er en mindre stigning fra en langsigtet nedadgående tendens. Det ser jeg ikke som begyndelsen på et opsving, men derimod en mindre rettelse,” siger hun til avisen.

Priserne stagnerer i Oslo

Omvendt lader priserne i Oslo ikke til at være synderligt berørt indtil videre. Siden februar har de været stagnerende i Oslo.

”Lejlighedsmarkedet i både Stockholm, Oslo og København har i store træk fulgtes ad under corona, men hvis vi ser på de enkelte forskelle, der trods alt er, så har lejlighedspriserne i Oslo haft en lidt mere jævn udvikling igennem 2021, inden de steg i slutningen af året, hvorimod priserne i København og Stockholm har haft en mere opadgående retning. Det efterlader også muligheden for, at der ikke vil ske et lige så markant prisfald i Oslo som i de to andre byer,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Men boligmarkedet har før vist at være uforudsigeligt, og der er rigtig mange ubekendte faktorer i spil netop nu. Så det interessante bliver at se, hvorvidt priserne i de tre storbyer fortsat vil følges ad, og vi dermed også kommer til at se et fald i priserne i Oslo.”

I Oslo betalte lejlighedskøberne i juli i gennemsnit 90.656 norske kroner per kvadratmeter.

(Grafen viser et indeks over lejlighedspriser i Stockholm, Oslo og København. Priserne i januar 2020 er lig med indeks 100. Kilde: maklarstatistik.se, krogsveen.no og Boligsidens Markedsindeks)