Sådan udviklede boligpriserne sig i marts i din landsdel

Foto: Boligsiden

Huspriserne faldt i syv landsdele i marts, hvor priserne normalt stiger. Samtidig er udbuddet en del lavere end på samme tidspunkt sidste år, fordi der er kommet færre nye boliger til salg.

Med et fald på 0,4 procent tog kurven over udviklingen i huspriser et lille knæk ned i marts, hvor priserne ellers normalt plejer at stige. Og ser vi nærmere på prisudviklingen i de enkelte landsdele, viser det sig, at der også her er sket en atypisk udvikling.

Ifølge Boligsidens Markedsindeks er der tendens til små prisfald i syv ud af 10 landsdele i marts. Det gælder for Københavns Omegn, Nordsjælland, Østjylland, Nordjylland, Vest- og Sydsjælland, Fyn og Sydjylland. Faldet på 1,5 procent på Fyn er det største, og i resten af landsdelene er faldet under en procent.

”Boligsæsonen går normalt i gang for alvor i marts, og det plejer at betyde stigende priser. Sådan har det ikke været i år, men faldene er stadig meget små, og sammenlignet med marts sidste år er priserne højere nu i alle landsdele. På grund af sundhedskrisen og nogle køberes tøven forventer vi, at priserne de kommende måneder falder lidt mere de fleste steder. Men det kommer stadig an på, hvor hurtigt vi kommer tilbage til noget, der ligner normaltilstand, hvor folk går på arbejde, aktiverer flyttedrømme og går til ejendomsmægler,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og supplerer:

”Vi følger markedet tæt, og de første indikationer er interessante, men der skal flere handler til, for at vi kan komme med mere klare udviklingstendenser.”

Prisfaldene har i store dele af landet rod i, at der er blevet givet større nedslag i marts sammenlignet med måneden før. Normalt plejer nedslaget ellers at falde ret drastisk i forårsmånederne.”

Tøven sætter sig i priserne

En af grundene til at priserne falder de fleste steder i landet er, at der er færre aktører på markedet, end der plejer. For det er ikke bare købere, der tøver med at slå til. Det er også sælgere, der ikke sætter til salg.

Der er kommet færre nye huse til salg i marts, end der plejer, og det betyder også, at det samlede udbud er lavere end på samme tidspunkt sidste år i alle landsdele på nær Nordjylland. Det er især i og omkring København og i Østjylland, at udbuddet er væsentligt lavere, end det plejer at være på denne tid af året.

”Der er nogle sælgere, der tøver med at sætte til salg, fordi de hører, at der er nogle købere, der tøver eller har trukket sig fra markedet. Og der er noget, der tyder på, at det gør sig mest gældende i nogle af de dyreste områder omkring de store byer. Resultatet af den tøven er de prisfald, som vi nu har registreret i marts i det meste af landet, og den tøven vil vi nok kunne registrere i prisen også i de kommende måneder,” siger Birgit Daetz.

Udvikling på boligmarkedet i marts 2020 fordelt på landsdele:

Villaer og rækkehusePriser Nedslag (kr.) Udbud 
Ændringermånedårmånedårmånedår
Hele landet-0,4%3,3%0,7%1,4%1,2%-3,3%
København By0,7%1,5%5,4%9,4%3,7%-12,8%
Københavns Omegn-0,2%4,1%1,0%3,8%3,5%-9,0%
Nordsjælland-0,7%2,3%1,5%5,9%3,4%-0,5%
Østjylland-0,7%3,3%-1,9%-1,2%1,0%-6,3%
Vestjylland0,3%2,8%3,7%-12,9%1,3%-3,2%
Nordjylland-0,3%3,8%1,0%4,2%0,5%1,8%
Østsjælland0,3%6,3%6,0%5,0%4,3%-1,9%
Vest- og Sydsjælland-0,7%2,1%2,7%8,2%1,3%-5,4%
Fyn-1,5%2,1%-5,1%-6,0%0,6%-1,7%
Sydjylland-0,8%2,1%-0,6%-0,3%-0,6%-2,6%

(Tabellen viser udviklingen i priser, nedslag og udbud på villaer og rækkehuse i marts sammenlignet med februar og marts sidste år. I opgørelsen fremgår de landsdele med minimum 50 handler, hvorfor Bornholm er udeladt. Kilde: Boligsidens Markedsindeks)